Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Приготвянето на зимнина - отживелица или оцеляв 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Приготвянето на зимнина - отживелица или оцеляв
Публикувано 2007-09-05 12:26:29 от темпо

Марияна Пашомова, търговски сътрудник:
Правенето на зимнина е отживелица
Не правя консерви. Основната причина за това е, че вече и през зимата и през лятото има плодове и зеленчуци и в моето семейство предпочитаме да ги консумираме пресни. От друга страна, правенето на консерви е доста трудоемък процес. Изисква много пари време и труд. Сега на пазара има всичко. Когато ми потрябва нещо, винаги мога да си го купя. Това важи и за готови консерви. Общо взето съм на мнение, че правенето на зимнина си е отживелица. Мисля, че и много мои познати са на това мнение. Но всеки, който има желание, нека да си прави зимнина. Нейното приготвяне е част от българския манталитет.

Мария Паунова, производител и търговец на зеленчуци:
Европа няма да промени традицията
От 8 години произвеждаме и продаваме зеленчуци на пазара. Не мисля, че хората се отказват да си правят домашно приготвени консерви. Тези, които са го правели преди, го правят и сега, въпреки че цените са по–високи. Към момента цената на зелечнуците не е много завишена. Те са почти идентични с тези цени, на които сме продавали и през миналата година. Този сезон имаше леко увеличение на плодовете, най –вече на прасковата, но въпреки това хората, които си обичат домашно приготвените консерви и компоти, пак си купуват. Пазаруват за зимнина хора от всякаква възраст. Дори и млади, които са с по-съвременни разбирания и по-ангажирани, предпочитат домашно приоготвените консерви. Това, че сме вече официално европейци, едва ли ще промени традицията. Не мисля, че трябва и да се случва. Може би след 4 или 5 години нещата ще стоят по друг начин и правенето на домашни консерви ще намалее, но засега не виждам такава тенденция.

Цветка Спасова, пенсионерка:
Зимнината в избата е цяло богатство Винаги съм правила зимнина. Преди години консервите са били даже и в излишък. Правенето на зимнина е останало като традиция от нашите родители и баби. Отглеждала съм със желание зеленчуците в градината, раздавала съм даже на роднини и съседи. Сега с влизането ни в Европейския съюз нещата доста се промениха. Може би това е временно, докато мине преходният период. Но цените са многократно увеличени. Магазините са препълнени. Всичко е в изобилие, но с тези пенсии и заплати не можеш да купуваш много. На някой може да му се стори смешно, но понякога човек няма пари дори за килограм плодове. Затова винаги е хубаво да имаш в запас някое бурканче. Зимнината в избата си е цяло богатство. Въпреки високите цени, все още много хорат правят зимнина. Домашно приготвената вкусотия си е чудесно нещо. Аз обичам да пиша стихове, но обичам и да похапвам, да предлагам на приятели домашно приготвени консерви.

Зимнината - оцеляване по български
Няма нищо по-хубаво от царската туршия и домашно приготвената лютеница, казват мнозина. Сигурно са прави, особено в случаите, когато получават тези консерви наготово от родители или от баби. През последните години май те останаха основните производители на зимнина. Лошо няма - добре, че са те! Лично аз не съм привърженик на беленето, печенето, варенето, затварянето и стерилизирането на купища буркани и повече от домашно приготвената лютеница обичам тази от магазина. Предвид постоянно покачващите се цени и дългата зима, която предстои обаче, съм сигурна, че много хора ще се крепят именно на приготвените през лятото консерви. Зимнината ще остане наш, български си навик, от който няма да се откажем, макар и вече европейци. Всъщност и те правят домашни консерви. Но не за да оцеляват, а за да се фукат колко добри домакини са. Де и на нас такъв късмет след време!

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай