Велинград - online - Паметникът на Гяуров е готов, общината бави поставянето 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Паметникът на Гяуров е готов, общината бави поставянето
Публикувано 2007-09-11 08:08:10 от темпо

Вече втора година Велинград се кани да отбележи годишнината от рождението на Николай Гяуров на 13 септември с откриването на негов бюст-паметник. Събитието бе предвидено за миналата година и не се състоя. Днес, още година по-късно, ситуацията е същата. Защо, каква е причината за голямото забавяне? За повече информация се обърнахме към Снежана Велева, председател на Комисията по образование, здравеопазване и култура в Общинския съвет и директор на Историческия музей.
Оказва се, че пари има - Общинският съвет на няколко пъти отпуска исканите суми за паметника и за проекта за пространствено решение.
Паметникът, дело на известния скулптор Владимир Гиновски, е готов. Бюстът на Николай Гяуров е в бронзолеярната в столицата. Гласуваните от местния парламент 22 000 лева са платени.
Пространственото решение също е изготвено от архитект Тулешков. Предвидено е паметникът да бъде поставен в зелената площ пред сградата на общината, арх. Тулешков е планирал и нужния постамент. За пространственото решение Общинският съвет е отпуснал 10 000 лева.
През юни тази година се е състояла среща при кмета Стоян Дулев. Неговото становище е било, че строителната бригада на общината не може да извърши нужните строителни дейности по оформяне на пространството за поставяне на паметника, защото е много заета. Това е единствената пречка, заради която бюст-паметникът на големия оперен певец продължава да стои в бронзолеярната, вместо да намери достойното си място във Велинград. Само една пречка, но напълно достатъчна, за да се стопира една добра идея заедно с вложените в нея труд, желание и не на последно място - почит към таланта и паметта на най-известния по света велинградчанин Николай Гяуров. Пропуснахме този 13 септември, идва 2 юни - годишнината от смъртта на певеца. Дай, Боже, дотогава общинското ръководство да си свърши работата, та да не се посрамим отново...
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води