Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Какво очакват учителите от новата учебна година? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Какво очакват учителите от новата учебна година?
Публикувано 2007-09-11 08:10:04 от темпо

Рила Попова, преподавател по английски език:
Не съм оптимист за новата учебна година
Не съм оптимист за новата учебна година. Напоследък оставам с впечатлението, че Министерството на образованието не харесва учителите. Неговото отношение, а и отношението на държавата, към образованието не е това, което трябва да бъде и то си проличава в това, че учениците са все по-необразовани. От това, което се случва, губи държавата, защото младите кадри не са достатъчно кадърни. А ако образованието и възпитанието не се случват в училище, то няма къде другаде да се случат. Що се отнася до исканията ни за по-високи заплати, аз напълно подкрепям всички колеги и подготвяната за първия учебен ден стачка. Съвсем скоро ни обещаха увеличение, а такова още не сме видели. Но не сме като шофьорите, преди да стачкуваме, мислим за това къде ще отидат тези деца, когато няма занятия в детската градина и в училище. Точно заради това понякога и между нас самите се получават разногласия и не винаги успяваме да сме единни. В цялата ситуация съм доволна поне от това, че в училището, в което работя, бе направен ремонт и материалната база се подобри чувствително.

Димитър Пашов, преподавател по физика:
Подкрепям протеста, но той няма да реши проблемите
Критериите за диференцирано възнаграждение са неясни и не дават възможност за еднакво оценяване на всички учители и училища. Чрез тях ще се облагодетелстват големите училища, със стабилни финасови възможности в столицата. Малките общински училища с огранчен финансов ресурс ще останат пренебрегнати. Да, подкрепям подготвяния учителски протест. Макар че чрез него проблемите няма да бъдат решени. Друг е въпросът, че за да има ефективност в една стачка, важна роля играят синдикатите. Ние имаме слаби синдикати, понякога си мисля, че те не винаги защитават нашите интереси. Проблем също се оказва и това, че във времето на стачка не се получават възнаграждения. Те и без това са малки и затова доста от колегите предпочитат да не стачкуват. Това поражда неразбирателство и разделение в самите учителски колективи. И за мен началото на тази учебната година не е време за оптимизъм.

Учителите заслужават правото на ефективен протест
И този 15 септември не започва с усмивки и цветя, а с предупреждения за стачка. За поредна година българските учители са готови да протестират с искане за по-високи заплати и повече пари в бюджета за образование. За поредна година така очакваното от тях осезателно увеличение на възнагражденията им се разминава. Голяма част от учителите не приемат въведеното диференцирано заплащане. Смятат, че то не е честно и обективно за всички. За съжаление или не, учителите не са пенсионери, които ежедневно да викат пред вратите на парламента, нито шофьори, които да заплашват със спиране на транспорта. Заради това и гласът на учителите не се чува там, където се решава кой какво увеличение да получи и кога да го получи.
“Стачка”, а не “Добре дошли в училище” е тазгодишното лого на първия учебен ден. Кой и как ще протестира във Велинград все още не е съвсем ясно. Доколко ще има ефект от този бъдещ протест също не се знае, но право да протестира има всеки, а през последните години учителите повече от всички заслужават правото си на ефективен процес.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България