Велинград - online - ТЕМПО КОМЕНТАР:С празен джоб, но със свободен дух! 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ТЕМПО КОМЕНТАР:С празен джоб, но със свободен дух!
Публикувано 2007-09-26 11:16:23 от Темпо

Преди няколко месеца шофьорите от градския транспрот в София блокираха движението, нарушиха графика за пътуване на столичани и ултиматумите им за увеличение на заплатите и други привилегии бяха удовлетворени. Тогава никой не разграничи шофьорите на кадърни и некадърни, а всички - правителство, общинско управление, граждани продължават да траят грубото отношение и лошото шофиране на някои от тях.
Но когато учителите поискаха дължимото им - Боже Господи, цял един народ се изреди да дава компетентно мнение за личните и професионалните качества на хората, които пожелаха след 10-15 години да не ги познават по вехтите дрехи. Защо? Защото учителите не създават неудобства, а са “виновни” за лошото възпитание на децата, недостатъчните им знания, употребата на цигари, алкохол и наркотици. Да сте чули някой да пита възмутен безобразничещо хлапе “Така ли те възпитават вкъщи?!”. Не, въпросът е “Така ли те учат в училище?!”
Цяло лято хлапетата в махалата не се прибираха вкъщи. Майките минаваха по няколко пъти на път за кварталното кафене и им подаваха по някой кроасан или вафла. Най-много, ако са се оцапали, възпитателно да ги нарекат “мурдар, писнюк, свиня” и т.н. или да им зашият педагогично як шамар. За книжки, топла храна и следобедни почивки не стана и дума. И когато една вечер (пардон, нощ) към 23.30 - 24 часа направих забележка на една родителка, че времето за прибиране на отрочето й според мен е преминало отдавна, тя се обърна и ме “затапи”: “Аз от проста даскалица акъл не ща!”. Е, уважаеми читатели, утре в училище пак ли ние, учителите, ще сме виновни за неграмотността и нахалството? Сега за стачката. От многото училища в община Ракитово ще стачкуват само СОУ “Св. Климент Охридски” и ОУ “Христо Ботев” Ракитово. Защо, бе колеги?! Уплашихте се, че ще дойдат проверки, ще запачнат уволнения, ще останете без пари. Да, стачката си има своите минуси, но голямото, което може да се постигне - изнасяне на действителните проблеми за състоянието на образованието пред обществото и заплащането на учителите, е по-важно. Нека всички да разберат, че ние не сме и учители, и родители, и общество за учениците, а всеки трябва да си поеме отговорността. Защо от министерството препоръчват спазването на българската поговорка “Преклонена глава сабя не я сече”? Защо, бе господа министри и експерти? (То ние знаем какви експерти са, ама нейсе!) Защото сте по-силните в момента, защото знаете, че с една учителска заплата не можем да си позволим да стачкуваме дълго време, защото се мислите за несменяеми!
Нестачкуващите “елитни” училища в района утре, ако резултатът от стачката е положителен, ще застанат пред банкоматите и ще изтеглят “спечелените” пари, а ако нищо не излезе, както сочат прогнозите, ще оберат стачниците - и материално, и морално. Но: едните ще се чувстват с по-свободен дух и с по-празен джоб, а другите ще продължат да си слагат катинар на устата и “Благославяйте, че сме на работа” (думи на отказваща да стачкува).
Другият момент е “нехаресването” на Янка Такева. Ами аз също не я харесвам. Знам, че не е най-подходящият човек за лидер на СБУ към КНСБ, т.нар. “стачкуваща в коприна”, но ние също сме си виновни, че я търпим толкова години. Та тя е сменяема, но истинският проблем е, че учителската гилдия е разединена.
Колеги, прочетете есето на Любомир Левчев, публикувано на първия учебен ден 15.09.2007 г. във в. “Стандарт”, за да добиете самочувствие. В него пише: “Господа политици, положението наистина е драматично. Защото, ако шофьорите (не вашите, разбира се) стачкуват, автобусите няма да отведат хората от един квартал в друг. Но ако учителите стачкуват, нацията не може да се придвижи от една епоха в друга. А нали това искаме”.
Невена Павлова

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай