Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Що е то “независим кандидат”? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Що е то “независим кандидат”?
Публикувано 2007-09-26 11:29:43 от Темпо

Иван Стоянов, секретар на читалище “Отец Паисий”:
Няма такова нещо “независим”
За мен самата дума независим е крайно неподходяща. Някой я използва преди години и тя се наложи. Вследствие на това всички, без да се замислят много-много, я използават, когато се кандидатират. Всъщност какво означава един човек да е незавасим? Няма такова нещо! Щом е човек, значи все зависи от нещо. По-подходяща в случая е думата самостоятелен. Ако един кандидат се яви самостоятелно на избори, то той не трябва да повтаря постоянно, че е независим, а да даде своя собствена програма или визия за развитието на града или района, в който се явява. Не мисля, че е по силите на един самостоятелен кандидат да изпълни обещания, касаещи развитието или проблемите на един цял град или региона. Един такъв кандидат би могъл да помогне за решаването на проблем частичен или такъв, касаещ само група хора. Самостоятелните кандидати трябва да са хора с позиции, хора, които са познати и уважавани от обществото, а не такива, който само повтарят “Аз съм независим, аз съм независим”. Всъщност, ако на съветниците не се плащаха заплати, то независимите кандидати щяха да са значително по-малко.
Никола Вецов, независим общински съветник през мандат 1999-2003 г.:
Печеливша формула, доказана от практиката
В наше време независим кандидат означава печеливша формула, доказана от самата практика. Не случайно много градове и общини се ръководят от независими кметове и имат независими съветници в общинските съвети. Независим по правило означава равна отдалеченост от ляво, дясно и център. Независим кандидат е човек, необвързан с политически партии и коалиции, отстояващ своето собствено мнение и оказващ чрез него влияние. За влияние може да се говори спокойно, защото още от първия ден избраните независими кандидати започват да бъдат ухажвани от различните партии и коалиции. Независимостта дава възможност за взимането на правилни решения, необвързани с политически партии, в едни сложни и по-екстремни ситуации. В мандат 1999-2003 г. аз и още няколко мои колеги бяхме независими съветници. Ние бяхме от първите такива. Направихме наша група “ЗОВ” (“За Община Велинград”) и мисля, че в един момент успявахме да създаваме баланс в работата. Независимостта си има и негативни страни. Възможно е независимият кандидат да “еволюира” и от независим да стане зависим. Вероятността за това е много голяма и това е негатив. Още една негативна страна е и заплащането на работата специално на общинските съветници. За голяма част от независимите кандидати за съветници например парите са водещ мотив. Много от тези кандидати сега не са наясно с промените в законодателството, регламентиращи това заплащане и ще останат разочаровани, че заплатата няма да е такава, каквато си представят

Василка Арсенова, касиер в Спортния тотализатор:
Точно този избор е избор за личности
Първо искам да кажа, че е нужно настоящият Общински съвет да бъде напълно подменен. По-голяма част от хората в него са били съветници повече от един мандат и мисля, че това им е напълно достатъчно. Местната власт има нужда от нови лица - неподкупни и некорумпирани. Изцяло съм привърженик на идеята, че един кандидат трябва да бъде независим. Бих гласувала точно за независим кандидат, защото той не би се съобразявал с една или друга политика и точно този избор е избор за личности. Не приемам обаче всеки да се кандидатира. Има такива, които се явяват като независими с цел преговори, да получат нещо, за да се откажат от надпреварата или впоследствие да получат нещо, за да подкрепят една или друга идея. Истинският независим кандидат не може да е непознат. Той трябва да е добре позната личност, прозрачен пред всички. Но без значение дали едни кандидат е независим или политически издигнат, той трябва да остави хората да направят спокойно своя избор, без да им оказва въздействие чрез натиск, заплахи или пари.

Кампанията ще покаже има ли истински независими кандидати
Всеки път се чудя какво точно е “независим кандидат”. В този изборен период, когато над 30 души от желаещите да участват в местната власт кандидати за кметове и общински съветници, са се явили точно като независими наистина има нужда избирателят да е наясно какво точно означава тази независимост. Кампанията тепърва предстои. Тези кандидати ще провеждат срещи и събрания. Може би точно в техните рамки те ще разяснят колко независим е един кандидат, който е активен член на политическа партия или какъв е ангажиментът на един независим кандидат и докъде стига неговата независимост, когато същият е подкрепен от политическа сила или бизнес група? И още: колко независим ще остане този кандидат, когато при победа се окаже, че реализацията на неговите идеи за развитието на общината зависят от това доколко ще бъдат изпълнени капризите и желанията на всички онези политици и бизнесмени, обединени в групи по интереси? Извън по-сериозните размисли по темата къде на шега, къде наистина, срещу думата независими обикновено стои определението “човек, от който нищо не зависи” или човек, който независимо работи само за себе си. Без да съм крайна в мнението си ще кажа, че сигурно има и трета група хора - такива, които наистина искат да работят за общото благо без да се налага да следват партийни или бизнес интереси. Такива, които са склонни на разумни комромиси и то без да обслужват определени персонални интереси. В тази група независими кандидати влизат малцина. Да се надяваме именно те да са независимите управленци в бъдещата местна власт.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води