Велинград - online - Учителите стачкуват за достойно заплащане 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Учителите стачкуват за достойно заплащане
Публикувано 2007-09-26 11:32:43 от Темпо

В петък, 21 септември, Единният стачен комитет на учителските синдикати във Велинград обяви, че ако до края на деня на национално ниво не бъде подписано споразумение с министъра на образованието Даниел Вълчев, от понеделник, 24 септември, започват ефективни стачни действия. Г-жа Мария Фърцова, председател на СБУ, съобщи, че ще стачкуват 12 училища във Велинград, Сърница, Грашево, Драгиново, Света Петка и Бирково и детска градина “Слънчице” във Велинград. На практика в стачката ефективно се включват и общинските, и държавните училища, а работещите в детските градини подкрепят стачката символично.
“Имаме готовност да стачкуваме 3 дни ефективно, а после стачката ще продължи поетапно, защото сме притиснати финансово”, каза председателката на Единния стачен комитет г-жа Марияна Байлова. “Всички знаем, че ще ни отрежат надниците, но с риск да лишим семействата си от тези доходи, ще стачкуваме ефективно”, допълни г-жа Бучкова. Исканията на учителите са за 100-процентно увеличение на заплатите на всички работещи в сферата на образованието - не само на преподавателите, а и на хората от помощно-обслужващия персонал, на възпитателите, на директорите. Не искаме това да стане веднага, а в периода от 1 октомври 2007 г. до 1 януари 2008 година, подчертаха учителите. Другото им искане е в бюджета за 2008 г. за образованието да бъдат заделени 5% от брутния продукт. Учителите са възмутени, че министърът на образованието е издал заповед в дните на стачката да се проведат държавни изпити, което според тях е гавра с протеста им. Изрично бе подчертано, че не искат да се конфронтират нито с другите сфери, нито с родителите и обществеността, а искат за достойния си труд да получат достойно заплащане. Единният стачен комитет подкрепи декларацията на учителите от Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов”, тъй като тя напълно отразява позицията на стачкуващите учители. Подкрепа получи и стачната декларация на учителите от училището в Сърница, които настояват и за премахване на Постановление 66.
Ефективните стачни действия в различните училища са на различни дати в зависимост от това кога са подадени уведомленията за стачката. Учителите остават в стачна готовност докато Народното събрание приеме бюджета за 2008 г., за да получат гаранции за своите финансови искания.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води