Велинград - online - Учителите твърдо остават в стачка 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Учителите твърдо остават в стачка
Публикувано 2007-10-02 11:27:54 от Темпо

През цялата седмица от 24 до 28 септември учителите от Велинград и общината стачкуваха ефективно и така доказаха, че този път твърдо са решили да не се отказват от исканията си за по-високи заплати. С ясното съзнание, че губят надниците си за дните на стачката, преподавателите продължават ефективната стачка и през настоящата седмица, като има вариант към тях да се присъединят и повече колеги от детските градини.
Кулминацията на стачката беше на 28 септември, когато учителите направиха шествие от общината до централния площад и там се проведе едночасов митинг. Никога досега учителската гилдия във Велинград не е била толкова единна, сплотена и решителна в защита на исканията си за достойно заплащане. Стотици учители дойдоха на протеста с училищни знамена и табели, със свирки и плакати, на които пишеше: “Заедно срещу страха”, “България цяла сега нас гледа”, “Господин министър, благодарим за “разбирането” и “защитата”, “Стига лъжи, отворете си очите и ни вижте”, “Европейско образование - европейски заплати”. Протестиращите скандираха “Оставка” за образователния министър Даниел Вълчев, а от един плакат пожелаваха “Сбогом, г-н министър”. По време на шествието към учителите от нашата община се присъединиха техни колеги от Ракитово, Батак, Брацигово и Пещера. Така протестът във Велинград се превърна в най-масовата стачка в област Пазарджик според оценката на регионалния председател на КНСБ Николай Недев. Заедно с него на трибуната на площад “Н. Гяуров” бяха Жельо Иванов от Националния стачен комитет, областната координаторка на СБУ Гина Кръстанова, Единният стачен комитет на Велинград с председател Марияна Байлова, синдикалисти от тукашните училища.
Водещият на митинга Иван Гергев го откри със стихотворението “Стачка” на колегата си учител от ОУ “Н. Рилски” Пейчо Христов, изпратено с бурни аплодисменти. Г-жа Спасова от ПГИТ “Ал. Константинов” прочете обща декларация от 13-те стачкуващи ефективно учебни заведения в общината. Г-жа Благова от СОУ “В. Левски” заяви, че министерството манипулира данните за стачката и попита кой води българското образование към разруха - учителите или правителствата, на които не им трабвят образовани хора, а послушен електорат. Крещящата нужда накара българския учител да затвори училището - нещо, което не е ставало дори във време на войни. В декларацията си учителите препоръчаха на властимащите да повишат своята квалификация при румънските си колеги, защото в Румъния заплатата на начинаещ учител е 475 евро. И се обърнаха към учениците и родителите с молба протестът им да бъде разбран правилно: целта е да се спаси българското образование, да не се превръща то във Ватерло, а да стане българското Съединение.
В стихове прозвуча и декларацията от ОУ “Хр. Ботев”, прочетена от г-жа Колева, призоваваща за оставка на министър Вълчев. От името на детските учителки г-жа Дивизиева каза, че едва ли има родител, който ще иска срещу неговото дете да има един подтиснат учител, който грижейки се за чуждите деца, мисли дали днес ще може да изхрани своето дете.
Подкрепа за учителския протест заяви Маргарита Чечева, майка на две деца: “Много се изговори и изписа против учителския протест и като че ли обществото умишлено се манипулира и настройва срещу учителската стачка, без никой да дава отговори на поставените от тях въпроси... Обществото и ние като родители сме длъжни да направим всичко възможно да върнем учителите в класните стаи и да им дадем нужната подкрепа и уважение. Защото тази битка не е само тяхна, щом от това са потърпевши нашите деца”. От името на пенсионерите и на творците от Литературен кръг “Свободна мисъл” Боряна Стаева изрази подкрепа за учителите и прочете стихотворение за будителите.
Г-жа Бучкова оповести отворено писмо до правителството, Сергей Станишев и Даниел Вълчев. В него се иска оставката на образователния министър заради заблудата, наречена стратегия за образованието, некачествените учебници, неподходящите условия на труд, липсата на контрол върху фирмите, извършващи ремонти в училищата, недомислията в системата за диференцирано заплащане, недостойното представяне на учителския труд пред обществото, заради грубото и нагло противопоставяне на съсловията.
“Ако сега се откажем, значи всичко е било напразно. Министри идват и си отиват като политически марионетки, но учителят остава със своята мисия”, каза г-жа Грънчарова в апел от името на ПГИТ “Ал. Константинов”. “Ако искаме в България да има гражданско общество, то започва от учителите”, заяви Жельо Иванов и призова за оставка на целия екип на МОН.
Митингът премина при много висок емоционален градус, но в същото време много цивилизовано и делово. Стотиците учители, събрали се на площада във Велинград, изнесоха своя открит урок по истинско гражданско поведение. На един от плакатите пишете “Върнете ни достойнството”, а учителите показаха, че дори и да нямат достойни заплати, достойнството им на свободни хора е живо и не може повече да бъде потъпквано.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България