Велинград - online - Стачката се разрастна:4 детски градини стачкуват ефективно, учителите направиха 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Стачката се разрастна:4 детски градини стачкуват ефективно, учителите направиха
Публикувано 2007-10-09 08:45:10 от Темпо

През изтеклата седмица учителската стачка във Велинград се разрастна. В четвъртък към ефективния протест на колегите си от 13 училища в общината се присъединиха колективите на две детски градини в града - “Еделвайс” и “Радост”. В петък техния пример последваха детската градина в Драгиново и ОДЗ “Слънчице”, където ефективната стачка продължи и в понеделник, 8 октомври. Ясен знак, че учителите не се отказват от искането си за увеличение на заплатите, бе шествието на 2 октомври. Педагози от всички стачкуващи училища се събраха пред сградата на ПГИТ “Ал. Константинов”. Те преминаха по булевард “Съединение” до Женска баня и обратно до центъра на града. С познатите вече плакати с призиви за достойно заплащане, с училищни знамена, фанфари и свирки учителите показаха решимост да отстояват стачните си искания. Реакциите на велинградчани по време на шествието бяха различни: от “Срамота!” до пълна одобрение. Най-активни в съпричастността си бяха таксиметровите шофьори, които също надуха клаксони в знак на подкрепа към стачкуващите.
На 3 октомври един автобус, пълен с учители от Велинград, отпътува за участие в националния протестен митинг в София. Велинградските учители изпратиха отворено писмо до Симеон Сакскобургготски, в което споделят огромното си разочарование от отношението на просветния министър Даниел Вълчев. Това отношение към работещите в сферата на образованието е отношение към самото образование - неразбиране, безразличие, пренебрежение, абдикиране от задълженията. Още по-голямо е разочарованието от факта, че г-н Вълчев бе избран за народен представител от НДСВ от 13 многомандатен район с нашите гласове, подчертават учителите. Те настояват лидерът на НДСВ да изпълни моралното си задължение и да предприеме спешни мерки за разрешаване на кризисната ситуация в образованието, напомняйки, че в едно демократично общество всеки глас на протест е сигнал за назрял проблем.
Ден по-късно, на 4 октомври, стачниците се събраха в църквата “Успение Богородично” в Лъджене. Там отец Иван направи молебен за здравето и благоденствието на децата и учителите и ги окуражи, че имат подкрепата на духовенството. Отецът призова учителите да не се отказват и раздаде осветена питка и светена вода за всяко училище.
Единният стачен комитет във Велинград откри банкова сметка, в която се набират средства за подпомагане на стачкуващите учители. Първите постъпления в нея са факт и са от кандидати за кметове на общината. Повечето от кандидат-кметовете направиха срещи със стачкуващите и им обещаха, че образованието ще бъде приоритет на общината.
В понеделник, 8 октомври, във велинградските училища стачката продължи. Въпросът, който вълнува деца, родители и учители е докога. Отговорът зависи от хода на преговорите между синдикати и министри в София.
Елена Баева

Благодарим, колеги!
На 4 октомври учителите от двете стачкуващи училища в община Ракитово СОУ “Св. Кл. Охридски” и ОУ “Хр. Ботев” бяхме трогнати от жеста на нашите колеги от Помощно училище “Д-р Петър Берон”. Те връчиха пликове с парична помощ от по 100 лева. За някои 100 лева са “джобни пари”, но в този момент за вашия жест на съпричастие, което ги придружава - поклон. Благодарим, колеги! От стачкуващите учители

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай