Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Имат ли готовност мебелопроизводителите да рабо 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Имат ли готовност мебелопроизводителите да рабо
Публикувано 2007-10-16 09:15:14 от Темпо

Кирил Желязков, Българска стопанска камара:
Това е европейската практика
Умерен оптимист съм по отношение на развитието на клъстерите в различни браншове. Причината за това е, че за успеха на един клъстер е много важно участващите в него бизнесмени да се доверят един на друг, да са готови да работят в сътрудничество. Още един фактор за успеха на едно коопериране е това доколко активни и амбициозни са хората в него. Ако те са готови да работят сериозно, да са активни, да търсят реални ползи от едно такова сътрудничество, да търсят партньорство с местната валаст, то тогава успех ще има. Европейските практики показват, че работата на фирмите в мрежа е доста по-ефективна. Европейците преди казваха “да” на малките фирми, защото са гъвкави и мобилни. Сега европейците казват “да” на тези фирми, които работят в мрежа - те са по-силни, по-ефективни, по-защитени, по-конкурентноспособни. Именно това са и най-важните направления. Вашите местни бизнесмени според мен са осъзнали възможността за по-висока конкурентноспособност на пазара, ако те са заедно; възможността за усвояване пари чрез проекти към европейските фондове, ако те са заедно и възможността за защита и запазване на собствения си бизнес и поминък, ако те са заедно.

Стела Василева, мебелопроизводител, член на УС на сдружение “Родопска Мебел”:
Идеята е сдружението да стане първия клъстер
Разбира се, че осъзнаваме нуждата от обединение в бранша. Първата стъпка в тази посока бе създаването именно на сдружението на мебелопроизводителите “Родопска мебел”. Идеята ни е впоследствие именно сдружението да се превърне в първия клъстер, след като се запознаем в подробности с механизмите и процедурите за създаването на подобно обединение. Наясно сме, че чрез него възможностите за европейски пари, за квалифициране на кадри, за подобряване условията на труд, а вследствие и за по-голяма конкурентноспособност са повече. Ние и в момента работим в партньорство. Такова съществува и между нас и по-малките цехове. Част от колегите ползват техните услуги при различни поръчки. Мисля, че и малките фирми ще намерят място в един такъв клъстер. Какво ще бъде то засега не мога да кажа, но съм категорична, че никой не е против малките работилници да продължат да работят.
Регионът е марка, която трябва да се налага
Що е това клъстер обясняват специалистите. Зад сухото определение се крие нещо по-различно и в същото време по-важно: обединението на местния бизнес с цел запазване на пазари, завоюване на нови, конкурентноспособност и добри печалби. Готови ли са местните мебелопроизводители да създадат клъстер и всеки едни от тях да се довери на своя колега, като освен конкурент го превърне и в партньор? На теория готовност и желание за сътрудничество има, а на практика само времето ще покаже. Ясно е, че европейското семейство налага нови условия за работа. Тези, които се ориентират и адаптират по-бързо, вече печелят от това. Повече доверие и сътрудничество има нужда и в други сфери. Дали формата ще бъде клъстер или не, няма значение. По-важно е всички да осъзнаят, че регионът е марка, която трябва да се защитава, популяризира и налага, просто защото конкуренцията го изисква. А тя осезаемо става все по-силна.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай