Велинград - online - Как гласуваме на 28 октомври 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Как гласуваме на 28 октомври
Публикувано 2007-10-23 09:30:46 от Темпо

На 28 октомври, неделя, ще се проведат редовните избори за кмет на община Велинград, общински съветници и кметове на кметства. Какво трябва да знаем като избиратели:
СЕКЦИИ Гласуваме в общо 50 избирателни секции на територията на общината - 22 в града, от които две са “малки” - в общинската болница и в Дома за възрастни хора “Ела”. Останалите секции са на места, обявени вече неколкократно от общината и познати на гражданите. В кметствата има общо 28 секции. ИЗБИРАТЕЛИ Във вота имат право да участват общо 35 954 избиратели. От тях 21 523 човека гласуват във Велинград, а 14 431 в селищата от общината. Само 33 човека са подали заявление, че искат да гласуват по настоящ адрес в общината, а не по постоянния си адрес в друго населено място.
ИНВАЛИДИ Определени бяха секциите, в които ще гласуват хората с увреждания: № 6 - Клуб на инвалида в кв. Каменица, № 13 - Клуб на пенсионера в кв. Лъджене, № 18 - ЦДГ “Еделвайс” в кв. Чепино, № 44 - Младежки дом в Света Петка, № 59 - Младежки дом в Сърница. Хората с увреждания могат да ползват общински транспорт за придвижване до избирателната си секция, като се обадят на тел. 5 20 19 или стая 21 в общината във Велинград, тел. 22 66 за Сърница, тел. 221 за Драгиново и тел. 266 за Света Петка. Със съдействието на Дирекция “Социално подпомагане” общината е получила пълен списък на хората с нарушения на опорно-двигателния апарат.
БЮЛЕТИНИ За първи път на местни избори ще гласуваме с интегрални бюлетини. Най-голяма е бюлетината за общински съветници. Тя ще има дължина от 84.7 см и върху нея ще бъдат изписани номерата и наименованията на 29 партии и 24 независими кандидати за съветници. Бюлетината за кмет на общината ще бъде дълга 42 см и върху нея ще бъдат изписани имената на 13-те партийни и независими кандидати за кмет. Партиите, които нямат кандидат за кмет, ще фигурират само с номерата си. Във Велинград ще се гласува с тези две бюлетини. В кметствата ще има и бюлетина за кмет, която ще бъде с дължина 17 см. Избирателят отбелязва своето предпочитание със знак в квадратчето пред избрания номер.
КАНДИДАТИ Избираме между 13 кандидати за кмет на община Велинград: Ангел Даскалов - независим, подкрепен от ГЕРБ; Виктор Дъвков - независим; Дружемира Чилева - ДРОМ; Иван Лебанов - независим, подкрепен от БСП и др.; Капка Вачева (Колчагова) - ДСБ; Костадин Тортев - независим; Михаил Алексиев - независим; д-р Орце Орцев - ОБТ; Соня Чавдарова - ГСЗНБ; Стефан Асенов - Евророма; Стоян Дулев - РЗС; Стойчо Ръджев - Атака; Фидел Беев - независим, подкрепен от ДПС. Кандидатите за общински съветници са общо 317: 24 независими, а останалите в 29 партийни листи.
ОБЩИНСКА ИЗБИРАТЕЛНА КВОТА Разпределението на 29-те места в Общинския съвет на тези избори ще се определя по нов начин, заложен в метода Хеър-Майер. В местния парламент ще влязат само партии и независими кандидати, които имат гласове равни или повече от т.нар. “общинска избирателна квота”. Тя се определя от Общинската избирателна комисия по формула: броят на действителните гласове, разделен на броя на мандатите. Първи получават мандатите си независимите кандидати за съветници, които са покрили квотата. След това партиите, които имат нужния брой гласове, си разпределят останалите мандати. Спецификата е, че при разпределението на мандатите между партиите от общия брой действителни гласове се изваждат тези на влезлите в Общинския съвет независими кандидати и всички гласове, дадени за партии и кандидати, които не влизат. При този метод гласовете, подадени за партии и кандидати, които не покриват квотата, не се преразпределят между партиите, които влизат в Общинския съвет. Общинската избирателна квота ще бъде определена от ОИК в срок от 48 часа след края на изборния ден.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води