Велинград - online - На празника изобилие от картофи и кандидати 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

На празника изобилие от картофи и кандидати
Публикувано 2007-10-23 10:02:22 от Темпо

Наскоро ООН обяви 2008 г. за Година на картофите като признание за факта, че картофите спасяват от глад половината човечество. Още преди 8 години във Велинград беше сложено началото на Празника на картофите - като признание на факта, че картофопроизводството е основен поминък в нашия район и основна храна на трапезата ни. На 20 октомври на Централния минерален плаж във Велинград отново си дадоха среща производители и търговци от бранша, а техните щандове разгледаха десетки велинградчани и гости. Те бяха приветствани от врид кмета Реджеп Ходжов и областния управител Ангел Чолаков, който прочете поздравителен адрес от председателя на Народното събрание Георги Пирински с пожелание българските картофопроизводители да се интегрират на европейския пазар. Председателят на Националната асоциация на българските картофопроизводители (НАБК) Михаил Бозаров призова всички работещи в бранша да влязат в асоциацията, за да бъде тя силна. Ден по-рано НАБК проведе своето редовно годишно заседание във Велинград. Приветствие изпрати и зам.-директорката на ДФ “Земеделие”, от където отчитат, че държавата е помогнала на картофопроизводителите с безвъзмездни 1 300 000 лева. Тази практика ще продължи до 2011 г., докогато ЕС дава гратисен период за държавните субсидии за производство на картофи.
Празникът на картофите бе организиран от НАБК и Агенция за регионално развитие/ЦБИ - Велинград със съдействието на общината и редица спонсори. На хората най-много се усладиха стоте килограма пържени и варени картофи, дарени и тази година от Атанас Бирников и стоте литра безплатна наливна бира от “Болярка” АД.
Програмата по традиция бе открита с “Химн на картофите” по текст на Анна Маргова и музика на Иван Казалиев в изпълнение на децата от музикална школа “Звънче”. Пяха, свириха и танцуваха изпълнителите от фолклорния ансамбъл “Здравче-венче”. Както винаги висок спортен дух демонстрираха дамите от клуб “Здраве”. За гостите на празника своя програма изпълниха вокална група и детска танцова школа от Ракитово.
Наградата “Златен картоф” за най-голям картоф спечели добре познатият във Велинград Иван Волев от Самоков, който представи картоф с тегло 1.784 кг и получи към наградата и фритюрник от “Изи Кредит”. Иван Волев отново заслужи и “Златен картоф” за най-атрактивен продавач. Наградите “Златен картоф” за най-посещаван щанд и за най-големи продажби спечели ЕТ “Атанас Бирников - Магдалена Ангелова”, на които от “Изи Кредит” подариха тостер. За най-добре аранжиран щанд бе наградена Областната служба за съвети в земеделието, а за най-голямо сортово разнообразие “Агрико-България”, които представиха 24 сорта.
На празника освен картофи имаше в изобилие и кандидати за кметове и съветници. Така хората имаха възможността да гледат и да избират - тази неделя подсигуриха част от зимнината, следващата неделя ще решават кой да получи властта за 4 години напред.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България