Велинград - online - Фонд “Най-нова история” пази историята на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Фонд “Най-нова история” пази историята на Велинград
Публикувано 2007-10-30 09:18:17 от Темпо

Надежда Ангелова завършва специалността “История” с магистърска степен “Етнология” в СУ “Св. Климент Охридски” в София. От 8 години е уредник на фонд “Най-нова история” на Исторически музей-Велинград.
- Г-жо Ангелова, представете фонд “Най-нова история” на нашите читатели.
- Фондът се формира като такъв през 1965 г. и обхваща периода от 1948 г. до наши дни. В него са събрани материалите от създаването на Велинград, периода на социализма и прехода към демокрация. Фондът притежава около 3000 експоната от всички сфери от живота на хората: развитието на икономиката, туризма, културата, политиката. Притежаваме богат снимков материал, много документи, лични спомени, вещи. Имаме достатъчно материали и от бригадирското движение, а и за отделни важни събития и личности, свързани с историята и живота на нашия край. Към фонд “Най-нова история” се числят още Художественият отдел и дарението за именития ни съгражданин Николай Гяуров.
- Разкажете за някои от експонатите, които са гордост за фонда.
- В Художествения отдел на фонда се съхраняват 70 инвентарни имена, между които скулптура на Владимир Гиновски, икони, картини на Шаулов, на Полихронов и на Златьо Бояджиев, голямата по размери и изключително внушителна с излъчването си картина на Леонид Стил “Последния бой на Вела”. Имаме творби и на велинградски творци: на Борис Костов, на д-р Иван Ангелов. Повечето от тези експонати са дарения за Историческия музей. Фондът ни се гордее и с дарението на ген. Атанас Семерджиев, което включва изключително ценни автентични екзотични дървени африкански пластики, оръжие, между което и позлатеният автомат “Стерлинг” и още различни много ценни експонати. Поради изключителната си ценност тези и някои други експонати се на съхранение в трезора на полицията.
- Какви са плановете на фонда занапред?
- През 2008 г. нашият град ще чества своята 60-годишнина. Със сигурност ще работим много усилено в тази посока. Вероятно ще подготвим изложба, както направихме такива за “Баба Цвета-дарителката”,”Осъществени и неосъществени архитектурни проекти за Велинград”, фотоизложбата “Велинград в миналото и днес”. Освен това ще продължим със събирателската си дейност, за което, както и досега, разчитаме на нашите съграждани.
- И за финал на нашия разговор?
- Искам да благодаря на в. “Темпо” за вниманието и да кажа, че за нас и лично за мен ще бъде особена чест и удоволствие, ако повече млади хора идват в Историческия музей, за да видят и още повече се интересуват от недалечното ни минало, което си е наше и ние трябва да го познаваме добре. Ще се радвам, ако търсят помощта ни, за да осъществят свои научни проекти. Винаги могат да разчитат на помощта ни.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола