Велинград - online - Представихме Велинград като СПА-столица в Швеция 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Представихме Велинград като СПА-столица в Швеция
Публикувано 2007-11-06 08:29:50 от Темпо

Как един хотел, разположен върху 70 декара, със 140 места и 25 конференти зали се постига 70% пълняемост основно от местни туристи и се прави годишен оборот от 10 милиона евро - това видяха на място членовете на велинградската делегация, която миналата седмица посети шведския град Варберг.
Посещението бе по проекта “Thermae europae”, по който Агенция за регионално развитие/ЦБИ - Велинград работи съвместно с известни европейски курорти като Карлови Вари в Чехия, Акви Терми в Италия, Пиестани в Словакия, Бат в Англия, Баден Баден в Германия, Будапеща в Унгария и няколко международни организации. Проектът е 3-годишен, а визитата във Варберг, Швеция бе поредната работна среща на градовете-участници. Както информирахме преди седмица, от Велинград взеха участие Живко Милушев - директор на АРР/ЦБИ, Георги Куманов - етнолог в Историческия музей и представителите на туристическия бранш Васка Милушева от хотел “Бор”, Димитър Катранджиев и Александър Иванов от хотел “Елбрус” и Емануил Иванов от хотел “Лайт”.
В разположения на морския бряг град Варберг няма минерална вода, но общината има топла и студена баня, разказа след завръщането си Живко Милушев. СПА-индустрията е отлично развита и има дългогодишни традиции, свидетелство за които е хотел от 1902 г. със СПА-център на последния етаж. За разлика от наложения в България модел за разполагане на СПА-центровете в приземните етажи на хотелите, в Швеция (както и в почти цяла Европа) те се правят на високо и светло, защото това е част от релаксацията.
Част от работната среща е била конференцията “СПА, здраве, култура”, открита от кметовете на Вартберг и Карлови Вари. Участвали са представители на туристическия бизнес от Швеция, Италия, Англия и САЩ. Велинградските хотелиери са направили презентация на нашия град и на своите хотели, като най-голям интерес са проявили англичаните. Георги Куманов е представил в писмен вид доклад за културните традиции, свързани с минералните води и СПА-туризма в нашия край.
Следващата голяма задача по проекта е участието в пътуваща изложба, в която градовете-участници ще покажат снимки от своите забележителности по същата тема - културни традиции, свързани с минералните води и СПА-туризма. Изложбата ще тръгне по маршрута си в Европа от Карлови Вари през май догодина. Успоредно с това градовете-участници правят анализи, които ще послужат за издаването на обща “Бяла книга на СПА-туризма”.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай