Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Поуките от земетресението 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 04
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра
· Два форума с фокус върху минералните води
· Оценката на хората, които коронясаха Велинград за СПА столица на Балканите
· За 10 г. хотелите в СПА столицата от 12 станаха 134
· Малки обяви: 04.09.18
· Ути почерпи с две огромни кюфтета по 75 килограма
· Първи концерт и предложение за брак на обновения център
· Празник и за децата
· Дистрикт гуверньорът на Ротари посети Велинград
· Нов водопровод и асфалт на две улици в Юндола
· НАП затвори общинския плаж за 3 дни
· Задържаха работодател заради смърт на работник
· Горяха пожари в Сърница и Ракитово
· РК “Родопчани” участва в “боевете” на връх Шипка
· 120 г. с грижи за природата и дивеча
· Планините ни зоват
· Първо гостуване - първа загуба
Tuesday, August 28
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 28.08.18
· Велинград чака финал на ремонта и старт на празниците

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Поуките от земетресението
Публикувано 2007-11-13 08:30:29 от Темпо

инж. Димитър Ждраков, участник в общинска комисия, описвала нанесените от земетресението щети:
Сега реакцията не би била толкова бърза и ефективна
Със земетресението през 1977 г. започна моята кариера в общината. Трусът беше между 4 и 5 сутринта. Тътенът бе ужасяващ. Хората бяха много уплашени. Реакцията бе мигновенна. Само часове след земетресението военните вече бяха разпънали палатки. Храна и отопление се осигуряваше безплатно за всички. Нямаше министрество на бедствията и авариите, но действията на тогавашното министрество на строителството, на централния комитет на партията, на министерство на отбраната, на Народното събрание бяха бързи и много адекватни. След земетресението всяко семейство получи много бързо и безплатно керемиди, тухли и цимент за първоначални ремонти, различни институции отпуснаха бързо безлихвени и дългосрочни кредити за ремонти и ново строителство. Мисля, че пострадалите къщи бяха близо 10 000, а парите, отпуснати като помощи и заеми, над 20 милиона лева. Злоупотреби не е имало, категорично го казвам. За корупция пък изобщо да не говорим. Не е имало оплаквания, че едни получават, а други не, не е имало нужда от това някой да ходатайства някъде. Всички помощи се раздаваха веднага, само срещу едно телефонно обаждане от страна на нуждаещите се.Хората бяха много солидарни. Комшии и роднини си помагаха кой както може и с каквото може. Сега се говори, че тогава е имало бюрокрация. Но съществуващата в настоящия момент бюрокрация е 10 пъти по-голяма. Това се видя при станалите наводнения преди няколко години. Не мисля, че сега при подобен инцидент реакцията ще бъде толкова бърза и ефективна, както тогава.

арх. Тодор Енев, главен архитект на Община Велинград:
Нормите за строителство във Велинград са завишени неколкократно
След земетресението през 1977 г. нормата за земетръс при конструкциите на сгради намиращи се на територията на Велинград е променена и е завишена неколкократно. Конструкциите на сградите трябва да отговарят на 9 степен на земетръс по скалата на Медведев, Шпонхойер и Керн. Това е най-високата норма за България и тя важи само за Велинград, София и Калиакра. В същото време при конструирането е въведен и принцип на самоконтрол. При него инженер със стаж най-малко 9 години проверява работата на инженера конструктор. Проверяващият е с лиценз, издаден лично от министъра на регионалното развитите и благоустройството. По този начин се гарантира още веднъж сигурността и безопасността на конструкцията. Има и промяна, касаеща нормата за натоварване. Преди 1977 г., когато земетресението нанася сериозни щети по сградите, нормата за натоварване е била 100 килограма на квадратен метър. Сега тя е завишена повече от два пъти и е 240 килограма на квадратен метър.

Поуките са ясни, но институциите не са по-подготвени
Връщането към темата за земетресенията преди 30 г. е важно заради поуките от такова природно бедствие, за което всички стискаме палци повече никога да не ни сполети, но и знаем, че е възможно отново. Наводненията през последните години на различни места в България показаха колко много неща куцат в държавата и колко много хора са недоволни от оказаната им помощ в момент на нужда. Сега има министерство за борба с бедствията и авариите, изсипават се много пари, искат се още финансови средства, а резулатите идват твърде бавно и често не успяват да преодолеят обществените съмнения за далавери. Европа ни прави забележка, че единният телефон за спешни повиквания 112 все още не работи. И на ниво общини справянето с голямо природно бедствие показва много пробойни. Всичко това означава, че дори и да можем да формулираме поуките от преди 30 години, все още институциите нямат готовност да ги изпълнят на практика. А при това положение можем само да продължим да се молим природата да е благосклонна и да не ни праща земетресения, наводнения и други мащабни бедствия.

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води