Велинград - online - Новите 29 градски старейшини 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Новите 29 градски старейшини
Публикувано 2007-11-13 08:38:57 от Темпо

Вече са ясни окончателните и официални резултати от избора за общински съветници. Оповестените веднага след изборния ден данни бяха неофициални, затова ще се спрем на разпределението на политическите сили още веднъж - с актуализираните данни и с напомнянето, че изборите за Общински съвет и това разпределение са оспорени в съда (виж стр. 1). С най-голям брой гласове - 4213 в Общинския съвет влиза ДПС. В тази цифра са включени 193 гласа от секция 60 в Сърница, за които беше допусната грешка в протокола и станаха повод за повторно преразпределение на мандатите. На базата на получените гласове ДПС получава 10 места в Общинския съвет. Досега ДПС имаше 5 места и де факто увеличава двойно присъствието си в местния парламент. Новите съветници от ДПС са: Фидел Беев, Неби Бозов, Мустафа Бухов, Сергей Кичиков, Исмаил Моллов, Ахмед Толупов, Али Мареков, Мустафа Джамбаз, Мехмед Талипов и Мехмед Джамбазов. Предстои Фидел Беев да вземе решение дали да остане депутат или да стане общински съветник. В нощта на балотажа на 4 ноември той обяви, че се връща в Народното събрание, но до 9 октомври включително не бе заявил официално това си решение пред ОИК и има издадено удостоверение, че е избран за съветник. Ако Ф. Беев остане народен представител, общински съветник става следващият в листата на ДПС - Ахмед Юруков.
По брой гласове втора политическа сила във Велинград е “Зелена България”, за която са дали своя вот 1797 гласоподаватели. “Зелена България” е голямата изненада на тези избори, нейното включване в предизборната битка развали доста предварително наредени конфигурации. Според първото решение на ОИК за разпределяне на мандатите “зелените” спечелиха 5 места и за съветници бяха избрани Златко Златанов, Борис Голомехов, Лазар Белев, Борис Костов и Ангел Велев. Второто решение на ОИК, взето след отстраняване на грешката от секция 60 в Сърница, намали мандатите на “Зелена България” на 4. Причината е в системата “Хеър-Майер”, по която математически се изчисляват мандатите.
Още една голяма изненада на тези избори поднесе ВМРО. Без нито един съветник досега, ВМРО успя да събере 1343 гласа и ще има трима съветници: Александър Гагов, Венцислав Еличин и Янко Сачков.
БСП остана чак на четвърто място с 1202 гласа. Слабият резултат на червените им отрежда само 3 места в местния парламент, където досега имаха петима съветници. През новия мандат съветници остават досегашните Тома Пачалов и Венко Бозев, новото име е Васка Милушева. С пети изборен резултат в община Велинград е ГЕРБ. Спечелените1163 гласа дават три съветнически места за Жеко Чешмеджиев, Атанас Дамов и Владимир Коцев.
С 1062 гласа БЗНС запази трите мандата, които имаше и в стария Общински съвет. Съветниците от БЗНС също са познати, тъй като работиха и през предишните 4 години: Снежанка Велева, Иван Пукнев и Георги Панов. Г-н Пукнев, който е управител на общинската фирма “ВКТВ”, все още не е оповестил официално решението си дали ще остане на шефския пост или ще се върне като съветник.
Новата избирателна система ощастливи в най-голяма степен ЗНС. Партията на Екатерина Каферинова спечели 995 гласа и първоначално имаше 2 мандата, но след преразпределението математическата формула добави още един мандат. Така съветници от ЗНС стават Ек. Каферинова, Василка Колчагова и Георги Ачев. С най-голям брой гласове под прага за влизане в Общинския съвет е партия “Нова зора”, подкрепена от 628 гласоподаватели. Тя също подаде жалба до ОИК с искане за повторно преброяване на недействителните бюлетини. Следват АТАКА, който събра 574 гласа и НДСВ с резултат от 500 гласа, като царистите оспорват изборите в съда. След тях се нареждат “Ред, законност и спаведливост” с 460 гласа и СДС с 445 - сините имат жалба до ОИК с идентично искане за преброяване на недействителните бюлетини. Не успяха да направят съветнически мандат ОБТ с 338 и “Зелена партия” с 296 гласа. Същата съдба сполетя и десните ДСБ с 173 гласа и ССД със 126 гласа, като Съюз на свободните демократи оспорват резултатите пред Пазарджишкия административен съд. Ромските партии “Евророма” и “ДРОМ” също не успяха да вкарат съветник. Не влезе и нито един от 24-те независими кандидати, сред които най-убедителен резултат от 501 гласа постигна единственият досегашен независим съветник Георги Михайлов.
Въпреки надвисналата съдебна “секира”, не са спрели нито за ден совалките и преговорите как ще бъдат оформени групите и как ще се разпредели властта в местния парламент. Основен въпрос е кой ще заеме председателския пост, към който не крият амбициите си двете земеделски формации ЗНС и БЗНС, но има апетити и от други политически сили.
Вече е време за сериозен политически анализ на резултатите, но той се забавя заради започналото съдебно дело и спирането на клетвата на новия Общински съвет. Тази несигурна ситуация изправя партиите и кандидатите пред дилемата дали искат или не искат нови избори - за всеки от тях отговорът е различен с оглед на това, което са постигнали на току-що приключилия вот.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води