Велинград - online - Съдът спря новия Общински съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Съдът спря новия Общински съвет
Публикувано 2007-11-13 08:41:00 от Темпо

Новоизбраният Общински съвет на Велинград не може да положи клетва и да започне работа. Такова е решението на Пазарджишкия административен съд, взето на закрито заседание на 8 ноември 2007 г. Повод за съдебната процедура са поредица от жалби, с които участници в изборите за общински съветници искат ново преброяване на действителните и недействителните бюлетини. Партия “Зелена България” от своя страна иска спиране и отмяна на двете решения на Общинска избирателна комисия за разпределението на 29-те мандата в местния парламент: с решение 272/29.10.2007 г. ОИК даде 5 мандата на “Зелена България”, а след отстраняване на грешка в протокол от секция 60 в Сърница ОИК постанови ново решение 285/2.11.2007 г., според което мандатите на “Зелена България” се намаляват от 5 на 4, а мандатите за ЗНС се увеличават от 2 на 3. С мотив да не възникнат нежелани негативни последици и поради голямото обществено значение на казуса съдът издаде определение, с което спира встъпването в длъжност на новия Общински съвет. Определението е с дата 8 ноември, бе връчено на ОИК-Велинград в късния следобед на 9 ноември и може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд в 7-дневен срок.
Пазарджишкият административен съд е насрочил открито заседание на 14 ноември, сряда. Тогава ще се гледат всички подадени жалби за изборите за съветници в община Велинград, обединени в дело 583/07. Призовки за явяване на делото са получили 11-те членове на Общинска избирателна комисия, 29-те новоизбрани общински съветници и жалбоподателите: Мила Пройчева - ССД, НДСВ, Иван Иванов, “Зелена България” и в частност Ангел Велев, който според първото решение на ОИК бе избран за съветник, а според второто мандатът му бе отнет и на негово място съветнически пост получи Георги Ачев от ЗНС. Освен това съдът е разпоредил на 14 ноември Общинската избирателна комисия да представи в Пазарджик всички действителни и недействителни бюлетини за избор на Общински съвет. При това положение в сряда сутринта ОИК ще трябва да отвори запечатаното помещение, в което се съхраняват бюлетините и под охрана всички чували да бъдат закарани в съда в областния център.
Оттам нататък съдбата на новия Общински съвет е в ръцете на съда. Вариантите са много. Ако жалбите бъдат уважени, може да започне броене на бюлетините във всичките 50 или в отделни конкретно посочени секции. Резултатът от броенето ще предопредели дали изборът за общински съветници ще бъде касиран или не. Каквото и решение да вземе ПАС - за касиране на изборите или за признаването им, то подлежи на обжалване пред ВАС. По закон сроковете, в които се взимат решенията и се насрочват делата, са изключително скъсени, но въпреки това процедурите вървят поне 3 месеца. Важният за общинското управление въпрос е какво става през това време. Ако ОИК обжалва определението за спиране на решенията за избор на нов Общински съвет и ВАС го отмени, то новите общински съветници могат да положат клетва и да започнат работа, а съдебната процедура по жалбите да си върви успоредно с това. Ако определението за спиране не бъде отменено, законът е предвидил, за да се гарантира управлението на общината, да продължи да работи старият Общински съвет. Разбира се, съществува и вариант още тази сряда делото да приключи с признаване на изборите и това решение да не бъде обжалвано.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай