Велинград - online - 50 чувала бюлетини в съда, започна повторното броене за Общински съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

50 чувала бюлетини в съда, започна повторното броене за Общински съвет
Публикувано 2007-11-20 09:00:08 от Темпо

В ранното утро на 14 ноември 50 чувала с бюлетини бяха натоварени в един от жълтите училищни автобуси на община Велинград и отпътуваха за Пазарджик. По целия маршрут от сградата на общината до сградата на Пазарджишкия административен съд бюлетините бяха охранявани от автомобил на Районното полицейско управление.
В 9.30 часа тясната зала на Административния съд едва побра призованите 11 членове на Общинската избирателна комисия, 29 новоизбрани общински съветници, служители на Общинска администрация. Съдия Александър Митрев даде ход на дело 583/2007 г. То бе образувано по жалби на Съюз на свободните демократи в лицето на Мила Пройчева, кандидат за общински съветник и на Национално движение Симеон Втори. Третата жалба, подадена от “Зелена България” в лицето на кандидата за общински съветник Ангел Велев, бе оттеглена от адвокат Пендаров. Той поиска да бъде свалено определението, с което бе спряно встъпването в длъжност на новите общински съветници. Съдията отхвърли това искане и поясни, че неговото решение да остави определението в сила може в 7-дневен срок да бъде обжалвано във Върховния административен съд.
Жалбоподателката Мила Пройчева не се яви в съда, но упълномощените от нея адвокати Евлогиев и Сурлеков обявиха, че поддържат подадената жалба срещу решение 285/2.11.2007 г., с което Общинска избирателна комисия - Велинград обявява разпределението на мандатите в новия Общински съвет. Адвокатите оспорват протокола на ОИК, тъй като той е изготвен възоснова на протоколи на секционните комисии, които заради допуснати грешки и пропуски не отразяват действителния вот. Въпросните грешки са в секции 47, 38, 59, 60, 53, 2, 3, 8, 13 и 15, посочиха защитниците и поискаха да им предоставени черновите на протоколите на СИК. Искането предизвика теоретичен спор: според председателя на ОИК Заварин Маров законът не изисква ОИК да събира черновите на СИК, а според адвокатите черновите са част от изборните книжа, издадени са от съответните длъжностни лица и ако са унищожени, трябва да се носи отговорност. Решението на ОИК за разпределяне на мандатите бе обявено за незаконосъобразно и от адвоката на НДСВ Мерджанов. Двете решения на ОИК от 29 октомври и 2 ноември не са идентични като изборен резултат за ДПС, БСД и РДП. Второто решение е издадено възоснова на протоколи от СИК, като в 31 от общо 50 избирателни секции тези протоколи не са изготвени по законовия ред. Крайното становище на адвоката бе, че по този начин не е установен изборния вот на повече от половината гласоподаватели в община Велинград. Като грешки в секционните протоколи той посочи, че в секции 65, 58, 55, 38 липсват подписите на всички членове на комисията; в секция 60 в Сърница има два протокола, като в единия се нанесени поправки с коректор; в секция 59 протоколът е по образеца за избор на кмет, а не на Общински съвет; в секции 54 и 61 бюлетини без плик са зачитани като действителни. Различните комисии по различен начин са определяли бюлетините като действителни и недействителни. В резултат на всичко това ОИК не е определила правилно и законосъобразно меродавната общинска избирателна квота, а това е опорочило вота и разпределението на мандатите по партии. Към това адвокатите на М. Пройчева добавиха, че има сигнали за непредадени бюлетини от секциите в Драгиново и поискаха пълно преброяване на гласовете в четирите секции в селото.
Председателят на ОИК Заварин Маров каза: “ОИК признава, че при нас протоколи не бяха в изрядно състояние и това наложи връщане на членове на СИК за корекции”. Той поясни, че ОИК има 3 контроли на протоколите и цифрите в тях са засечени абсолютно точно. Но резултатите за партиите и кандидатите в протоколите са броени и отразени от СИК, ОИК не може да прави корекции по тях. Тези резултати се диктуват в изчислителния център от председателите на СИК в присъствието на член на ОИК. Г-н Маров разясни, че ОИК е постановила второ решение за разпределение на мандатите в Общинския съвет след отстраняването на очевидна техническа грешка в протокола на секция 60 в Сърница. Устно казусът е бил обсъден в ЦИКМИ и новото решение на ОИК е прието. Той акцентира, че всяка политическа партия и кандидат са имали застъпници в секциите, които присъстват на броенето на бюлетините и попълване на протоколите, но нито един от застъпниците не е отбелязал особено мнение или възражение. По отношение на недействителните бюлетини СИК са били снабдени с 3 методически указания и специалното решение на ЦИКМИ, но е възможно комисиите да са преценявали по различен начин. Възможно е в някаква част подадените жалби да са основателни, обобщи З. Маров. След изслушването на страните съдията откри производство по оспорване истинността на решенията на ОИК от 29 октомври и 2 ноември. ОИК и ОА бяха задължени в 3-дневен срок да представят исканите чернови и оригиналните протоколи от 50 СИК. Прието бяха исканията за повторно преброяване на всички бюлетини в секциите в Драгиново и за повторно броене на недействителните бюлетини във всички 50 секции.
Последва разтоварване на 50-те чувала с бюлетини от автобуса и качването им до петия етаж на Административния съд. От 11.30 до 17.30 часа лично съдия Ал. Митрев отвори, преброи и описа детайлно недействителните бюлетини в първите 21, избирателни секции. Всеки от чувалите бе надлежно отварян в присъствието на членове на ОИК, ОА, новоизбрани съветници и след това отново надлежно затварян и подпечатван с печата на съда. Всяка от бюлетините бе описвана в протокола с подробности за поставените върху нея означения.
Общото впечатление у присъстващите бе, че сред определените като недействителни бюлетини има доста, които биха могли да минат като действителни, защото дават ясна представа за волята на гласоподавателя. Най-честите грешки са, че хората са поставяли знак не в квадратчето пред името на партията или кандидата, а след самото име. Изненада бе, че голям процент такива бюлетини са за партии, които влизат в новия Общински съвет: Зелена България, ГЕРБ, БСП, ЗНС.
На 14 ноември бяха повторно преброени около 620 от общо 1700 недействителни бюлетини, след което отново с полицейски екскорт чувалите бяха пренатоварени в автобуса и прибрани в Община Велинград. Съдията постанови, че броенето продължава в понеделник, 19 ноември. Тогава ще се броят и всички бюлетини в драгиновските секции.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай