Велинград - online - Математическа експертиза по делото за Общинския съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Математическа експертиза по делото за Общинския съвет
Публикувано 2007-11-27 08:32:44 от Темпо

През изтеклата седмица се проведоха две заседания в Пазарджишкия административен съд по делото, образувано по жалба на ССД и НДСВ срещу решението за избор на новия Общински съвет на Велинград. На 19 и 22 ноември съдия Александър Митрев и представителите на Общинската избирателна комисия (ОИК), Общинска администрация, заинтересованите новоизбрани съветници броиха действителни и недействителни бюлетини в продължение на часове: в понеделник заседанието продължи близо 12 часа с една кратка почивка, а в четвъртък “само” 10 часа.
След приключване на броенето съдията прие искането на адвокатите на жалбоподателите да се назначи математическа експертиза от вещо лице. Неговата задача е да преизчисли броя на откритите недействителни бюлетини, които могат да бъдат приети за действителни и да се види как това ще се отрази на резултатите за избор на общински съветници. Жалбоподателите ще заплатят такса от 350 лева за експертизата, която трябва да бъде готова до следващото съдебно заседание, насрочено за 28 ноември. В зависимост от резултата съдът ще се произнесе за касиране на изборите или за потвърждаване на оспорваното решение на ОИК.
Какво показа повторното броене на бюлетините в секциите с номера от 21 до 65? Почти във всяка секция има допуснати грешки в броенето на бюлетините и в попълването на протоколите. В по-голямата си част грешките са свързани с определянето на бюлетините като действителни или недействителни. Греши се и в двете посоки: сред преброените от секционните комисии като действителни бюлетини бяха открити недействителни, а сред недействителните се намериха доста действителни. Има разминавания между броя на посочените в протокола бюлетини и откритите в чувала. По-често се касае за разлики от няколко гласа, но има и фрапантни случаи: в една от секциите в Света Петка при отбелязани в протокала 110 недействителни бюлетини бяха намерени само 100; в секция в Драгиново същото разминаване бе за над 30 бюлетини. Пак там пълното преброяване доведе и до откриването на близо 40 действителни бюлетини, които комисията е обединила в общ пакет, но не е отразила изобщо в протокола. Повечето от тези действителни гласове са за независими кандидати за съветници, които имат по няколко бюлетини, но в същото време в протокола срещу тяхното име стои нула.
Адвокатите посочиха и други нарушения. Чувалът на секцията в Мечо корито се оказа с печат с нарушена цялост и бе направено пълно преброяване, което обаче не показа значителни грешки. Защитниците изброиха поредица от секции, на които с изборните книжа е бил предаден протокол с един фабричен номер, а след това е бил използват протокол със съвсем различен фабричен номер. Председателят на ОИК Заварин Маров обясни това с факта, че първите протоколи са били сгрешени и са преписвани. Той подчерта, че данните в сгрешените и новите протоколи не се различават и това може да бъде доказано, тъй като ОИК пази първоначалните протоколи. Адвокатите посочиха и секции, в които протоколите не са подписани според законовото изискване от всичките 7 членове на комисията, което ги прави нередовни.
Г-н Маров се обяви против искането за назначаване на математическа експертиза с аргумента, че не са открити съществени и умишлени грешки, които да предопределят чувствителна промяна на резултатите от вота за Общински съвет. Мотивите му не бяха приети и в сряда ще се чакат резултатите от математическата експертиза.
Ако тя покаже резултати, различни от тези, възоснова на които ОИК е постановил решението за избор на Общински съвет, е възможно изборите да бъдат касирани. Решението на съда в Пазарджик няма да бъде окончателно, тъй като подлежи на обжалване пред Върховния административен съд и предопределя още минимум месец съдебни процедури. Големият въпрос е дали през това време ще продължи да работи старият Общински съвет или ще се закълне новият. Разплитане на сложната ситуация, в която попадна местната власт, се чака през тази седмица. Новоизбраните съветници имат два шанса да положат клетва. Първият е Пазарджишкият административен съд да не касира изборите и съдията да отмени определението, с което спря конституирането на новия Общински съвет. Ако ПАС вземе обратното решение, на новоизбраните съветници им остава варианта върховните съдии да удовлетворят искането за отмяна на определението. В противен случай остава да действа старият Общински съвет, въпреки че доста от неговите членове не желаят повече да участват във взимането на решения.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води