Велинград - online - Общината дава на учителите по 360 лв. за работно облекло 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Общината дава на учителите по 360 лв. за работно облекло
Публикувано 2007-12-04 08:33:58 от Темпо

Кметът Иван Лебанов подписа заповед, според която всички учители от общинските училища ще получат по две минимални работни заплати (360 лева) за работно облекло. Това стана след като на 18 октомври Общинският съвет взе решение по такъв начин да подпомогне стачкуващите учители.
Общината изпълни поетия ангажимент, но възникна конфликт, за който се знаеше предварително: няма законов начин парите за работно облекло да бъдат разпределени само между стачкувалите учители, по 360 лева ще получат и нестачкувалите. И още: общината може да отпусне 2 минимални работни заплати за работно облекло на работещите в общинските училища, но за същата цел работещите в държавните учебни заведения (гимназиите по икономика и туризъм, горско стопанство и дървообработване) според техния колективен трудов договор имат право само на една минимална работна заплата от 180 лева. Темата, която разбуни цялото учителско съсловие, бе обсъдена на 28 ноември на среща в голямата зала на общината с участието на заместник-кмета Валя Цветанова, директор “Образование” Недялка Стефанова, директорите на училищата и детските градини от цялата община и представители на Единния стачен комитет.
Мария Фърцова, председател на синдиката на СБУ към КНСБ, обяви, че това, което учителите са постигнали със стачката, не е това, което са искали и затова преговорите ще продължат. Тя открои двата проблема: имат ли моралното право нестачкувалите да вземат тези пари и как да бъдат обезщетени стачкувалите учители от държавните училища.
Директорката на ОДЗ “Фантазия” Мая Якимова заяви, че са подкрепили стачката, но не са участвали в нея, тъй като само за наема на градината общината плаща 1000 лева месечно и при това положение не могат да си позволят лукса да не работят. Тя припомни, че по темата “работно облекло” години наред не се отпускаха средства и това право е отвоювано с много усилия и от страна на директорите. Емил Моллов, директор на СОУ “В. Левски”, попита къде са парите от стачния фонд. Според него също няма човек в системата на образованието, който да не подкрепя стачката, но се прави опит общината да бъде накарана да толерира стачкуващите. Той препоръча на синдикатите да подпишат колективен трудов договор на общинско ниво.
Зам.-кметът Валя Цветанова също бе на мнение, че се води безсмислен разговор. Решението на Общинския съвет и заповедта на кмета са факт и са в съзвучие със закона. Единственият вариант е, ако някой нестачкувал сам реши да отстъпи своите пари, да го направи. Вариант за изход предложи директорката на ЦДГ “Детски рай” Маргарита Узунова: тъй като въпросът е много важен за стачкувалите и за да няма конфронтация, синдикатите във всяко учебно заведение да организират колегите и на общо събрание да се обсъди и вземе решение по моралната страна на проблема. Не може да решават колективите, опонира председателката на Единния стачен комитет Марияна Байлова. Моралното решение се взима от всеки, който не е стачкувал. Не искам да съм на мястото на колега, който не е стачкувал и ще се подпише за тези пари, каза г-жа Байлова. Предложението на синдикатите е целесъобразно, но не е законосъобразно, трябва да се спази закона и после всеки сам за себе си да реши дали да вземе парите, каза директорът на училището в Абланица Димитър Аршинков.
Много от присъстващите учители припомниха емоционално, че са дали 42 дни от джобовете и сърцата си, че за да тръгне образованието нагоре, по време на стачката са заложили лишения за семействата и децата си. Затова за тях моралният въпрос е изключително важен, включително и реакцията на някои от директорите, които не са внесли 1 лев в сметката на стачния комитет, но също ще получат от тези пари.
Срещата завърши без конкретно решение, каквото и не можеше да бъде взето. Изплащането на парите за работно облекло ще стане през декември. Тогава моралният казус пред нестачкувалите учители ще бъде тежък, а решението му изцяло зависи само от тяхната съвест.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води