Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Предпразнично за проблемите на истинските рибар 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Предпразнично за проблемите на истинските рибар
Публикувано 2007-12-04 08:35:32 от Темпо

Костадин Катранджиев, Сдружение на ловците и риболовците - Велинград
Да не спестяваме 15 лева и ще има риба
Едва през тази година дружеството получи правото да стане стопанин на няколко язовира в региона. Сега стопанисваме язовирите Доспат, Белмекен и Батак. През лятото на миналата година сме зарибили Мътница от Дъното до Дорково с 6 хиляди бройки речна пъстърва. Тази година в язовир Батак сме пуснали 393 килограма шаранчета. Само преди месец пуснахме в Чепинска река и Абланица 100 килограма речна пъстърва и 150 килограма пъстърва в язовир Доспат. Вярно е, че в момента в сравнение с преди години рибата в язовирите и реките е намаляла значително. Това се дължи именно на липсата на контрол и на зарибяване. През последните години само се е ловяло, никой не е зарибявал. От тук нататък всички пари, събирани от риболовни билети, ще се използват изцяло за зарибяване. Ефектът от него не може да се усети веднага, но мисля, че ще има резултат до една-две години. Но основен и засега нерешим проблем си остава бракониерството. Правим постояни проверки и опити, но бракониери се залавят трудно. Заедно в тази борба сме с Агенцията по рибарство и аквакултури. В нея трябва де се включат и самите риболовци. Ако те ни сигнализират къде има пуснати мрежи и се бракониерства, ние ще намираме начин да реагираме. Що се отнася до празника Никулден - винаги сме го отбелязвали. Затова искам да пожелая на рибарите слука и да си плащат риболовните билети. Нека да не си спестяват тези 15 лева, защото именно чрез тях в язовирите ще може да има повече риба.

Благой Джонгалов, рибар:
Трябва строг контрол, глоби и зарибавяне на язовирите
Риболовът ми е хоби от малък. По язовирите редовно ходя от 15 години. Това лято пусках въдици на “Васил Коларов”, “Широка поляна”. Риба има, но в сравнение с преди десетина години тя е много по-малко. Причината според мен е в многото бракониери и мрежари и липсата на зарибяване. Наблюденията ми са, че контролът по язовирите е минимален, всеки лови с каквото и както може и масово са рибарите без билети. Друг проблем е чистотата. Около язворите е много мръсно. Мисля, че не истинските рибари са причина за купищата боклуци, а големият брой къмпингуващи, които идват за два-три дни и оставят след себе си купища боклук. Проблемът може да се реши със строг контрол, глоби и използване на парите от рибарските билети за зарибяване на язовирите. За съжаление, в момента това не се прави реално. За празника пожелавам на себе си и на всички колеги рибари да ловят повече риба, като в същото време истинските рибари да са повече от бракониерите.

Празникът е добър повод да се кажат проблемите
Дни преди Никулден решихме предпразнично да попитаме рибарите за техните проблеми. Както се вижда, те не са никак малко и опират до зарибяването на язовирите, слабия контрол, многото бракониери, замърсяването около водните басейни. Всичко това не звучи кой знае колко празнично, но празникът всъщност е добър повод да обърнем повече внимание на тези неща. Риболовът и почивката на язовир става все по-предпочитан вариант за свободното време. И точно заради това е нужно всички да спазват определени правила - да се плащат билетите, да се пази чистота, да се налагат глоби на нарушителите. Не на последно място съвестни стопани, а не печалбари да се грижат за язовирите. Тогава на Никулден рибарите ще празнуват добра слука и удоволствието от този чудесен спорт и начин за разтоварване от грижите на ежедневието ще бъде истинско.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай