Велинград - online - Ден на отворените врати в Помощното училище 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Ден на отворените врати в Помощното училище
Публикувано 2007-12-18 09:31:45 от Темпо

На 12 декември в Помощното училище “Драган Манчов” във Велинград за първи път бе организиран Ден на отворените врати. “Целта на инициативата е да покажем живота в нашето учебно заведение, учебния процес, заниманията по интереси, да проучим какво е интересно на учениците”, обясни директорката Елена Канлиева.
В момента в помощното училище учат 100 деца със специфични потребности. Част от тях се обучават в три групи в Дневния център за деца и младежи с увреждания “Надежда”. Има две паралелки по професионално обучение за девети и десети клас. Вече приемат и деца с тежка степен на увреждания, с които се работи по индивидуални образователни програми. В дългите дни на учителската стачка преподавателите от помощното училище не стачкуваха - те работят с деца, които не биха могли да оставят неприбрани в класните стаи. Усилията по обхващането на децата са огромни - в момента всеки ден събират учениците от ромската махала “Анезица” и ги карат до учебната сграда с такси. Училището е държавно и за разлика от общинските не разполага с ученически автобуси.
Убедени са, че ще бъде грешка, ако на някого в Министерството на образованието хрумне да закрива такива училища (в нашата област те са 3 - във Велинград, Ракитово и Пазарджик). През миналата година са успели да интегрират в масови училища 20 от своите възпитаници, но засега опитът не е особено успешен. На децата от помощното училище им е трудно, отделно назначаваните в масовите училища т.нар. “ресурсни учители” често не са специалисти. Най-добрият модел, според г-жа Канлиева, е самото помощно училище да стане ресурсен център.
Усилията им децата да намерят своето място в обществото не са прекъсвали. Правят съвместни състезания и срещи с други подобни училища. Наскоро подредиха изложба с картини във фоайето на община Велинград и в Детския комплекс. Предстои такава изложба да видим и в музея, защото има доста деца с интереси към рисуването.
Учебната сграда е ремонтирана, материалната база е на добро ниво, учениците разполагат и с компютърна зала - все придобивки, за които колективът на ПУ “Драган Манчов” благодари на МОН.
Втори ден на отворените врати ще направят през идващата пролет. А сега се стягат за Коледното тържество, което ще бъде на 21 декември.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай