Велинград - online - Проф. Стоянка Кендерова на 60 години:Изследовател и учен, с който Велинград се г 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Проф. Стоянка Кендерова на 60 години:Изследовател и учен, с който Велинград се г
Публикувано 2007-12-18 09:38:05 от Темпо

На 10 декември в Народната бибилиотека “Св.Св.Кирил и Методий” научната общност на България заедно с академик Васил Гюзелев - учен по средновековна история и проф.д.ф.н. Боряна Христова - директор на библиотеката бе отбелязан тържествено 60-тият рожден ден на нашата съгражданка ст.н.с.I ст. д-р Стоянка Кендерова. Юбилеят на специалиската по арабски езици,староарабски и старотурски проф. Кендерова съвпадна със 129-годишнината на Народната библиотека, основана на 10 декември 1878 г.
Стоянка Кендерова е родена във Велинград през 1947 г. Завършва тук средното си образование в СПУ “Васил Левски”. Дипломира се със специалност Турска филология и втора специалност Френски език в Софийския университет “Кл. Охридски”. През 1970 г. започва работа като архивист в Ориенталския отдел на Народната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий”. Следва поредица от успешни специализации: трупа опит в Националната библиотека на Египет; учи литературен арабски език в Института за живи езици “Бургиба” в Тунис; специализира в Националната библиотека и в Иракския музей в Ирак, както и във вакъфските библиотеки в Багдат, Ирак и в Мосул, Иран. След аспирантурата по историография и изворознание на арабските страни към Института по Изтокознание в Русия защитава и кандидатска дисертация. През 1987 г. става научен сътрудник и ръководител, а по-късно и главен архивист на Ориенталския отдел към Народната библиотека “Св.Св. Кирил и Методий” в София, от 1989 г. е член на Научния съвет, а в периода 1993-98 г. и научен секретар на библиотеката. Преподава Османистика, Османотурска дипломация и палеография, Културна история на арабските страни в СУ “Кл. Охридски” и ВТУ “Св.Св. Кирил и Методий”, в Центъра за славяно-византийски проучвания “Акад. Иван Дуйчев”, в университети в Страсбург, Фрайбург, Хайделберг и др. Член на Съюза на европейските арабисти и ислямоведи и на Европейската асоциация на библиотеките, в които се съхранява източен фонд МЕЛКОМ. През 1993 г. има професионалния шанс да работи в Османския архив в Истанбул по сключената за първи път спогодба между България и Турция. През декември 2000 г. завършва докторат в областта на историята на Европа в Университета по хуманитарни науки “Марк Блок” в Страсбург, а през 2004 г. получава и научното звание ст.н.с. I степен. Участва в множество научни изследвания в различни европейски и арабски държави, а и в такива, свързани с историята на Чепинско.
В чест на юбилярката с 37 години труд в Народната библиотека бе издаден сборник с показателното заглавие “Общуване с Изтока”, представен от ст.н.с.д-р Елисавета Мусакова. В сборника има и 4 научни статии, посветени на Чепинския край, между които е и изследването на етнолога Георги Куманов и Мария Йорданова за тюрбето Евлия баба край Батак.
На юбилейното честване в столицата Велинград бе представен от директорката на Историческия музей Снежана Велева, която поднесе на проф. Кендерова от името на кмета на общината Иван Лебанов цветя и поздравителен адрес и от Георги Куманов. Ето какво споделиха след тържеството някои от участниците:
Проф. Боряна Христова: “Най-неочаквано за мен през тази година ст.н.с. I ст. д-р Стоянка Кендерова - нашата Таня, навърши 60 години. Вечност спохожда всеки, неразривно, органично свързал живота си с Ръкописно-документалния център на Народната библиотека - най-хубавото работно място за човек като нея, решил да се посвети на знанието и науката. Зад гърба на проф. Кендерова вече има много постижения, публикации, титли и ученици. И това е много хубаво: да се обърнеш спокойно назад и да видиш,че си оставил своя дълбока диря. Честито, Таня, и само напред!”
Георги Куманов: “Впечатлен съм от многобройните гости на тържеството. И всички те много развълнувани и с уважение поздравяваха проф. Кендерова с юбилея. Голям респект към нейните научни занимания и достижения се почувства в изказването на акад. Гюзелев.Това, което най-много ме впечатли, бе силното присъствие на родното място - Велинград и Чепинския край. Разговорите, свързани с нашия край, продължиха и по време на коктейла. Тук трябва да отбележа, че първата книга от поредицата “Цепина”, която стана възможна благодарение на неоценимата помощ на проф. Кендерова, вече е влязла в научна употреба, което за нас е чест. На проф. Кендерова пожелавам да е все така всеотдайна към изследването на миналото на Чепинския край. Нека продължи да ни подкрепя в нашите начинания. Желая й здраве и дълголетие!” Снежана Велева: “За мен е чест и удоволствие, че познавам и работя със ст.н.с.I ст. д-р Стоянка Кендерова. Тя е безкрайно всеотдаен, етичен, работлив и отзивчив човек. Утвърден арабист и блестящ изследовател, задълбочен учен и не на последно място - достоен велинградчанин. Човек, с който Велинград не само може, но е задължително да се гордее. Благодаря й за помощта и научно-изследователските й търсения, свързани с нашия музей! Да е жива и здрава!”
На рождените дни по традиция рождениците получават подаръци. На своя 60-ти рожден ден проф. Кендерова направи подарък: повече от 500 книги и обещание за още за музея, градските библиотеки и за библиотеката на ОУ “Неофит Рилски”. За този безценен подарък благодарим и на Галя Иванова и Мери Деканска. Благодарности и на съставителя на сборника и библиограф на проф.Кендерова - Аня Дженева. На своите съграждани и на читателите на в.”Темпо” проф.Кендерова пожела: “Велинград е най-слънчевият,най-топлият и обичан от мен град на България. Нека няма никога мъгла в дните и в душите ни. Нека Велинград си остане завинаги слънчев - в пряк и преносен смисъл!”
Да Бъде!
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води