Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Фоейрверки, пиратки, гърмежи - кога, къде и как 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Фоейрверки, пиратки, гърмежи - кога, къде и как
Публикувано 2007-12-24 10:47:30 от Темпо

Ангел Даскалов, зам.-кмет на Община Велинград:
Към ограниченията за музика ще прибавим и такива за фоейрверки
Фоейрверките наистина трябва да бъдат в по-подходящо време. Часовете около полунощ не са удобни и създават дискомфорт на велинградчани. Мислим върху вариант, при който в Наредбата за ред и сигурност към ограниченията за силна музика от ресторанти да се прибави и час, до който ще бъдат допустими илюминации. Общината има идея да закупи апарат за измерване на шум. Чрез него ще могат да се правят замервания и за шума от заведенията, и за шума от зарите. На база на показателите при тези замервания ще има и възможност за актове и санкциониране на нарушителите. Малцина от собствениците на хотели знаят, че за организирането на заря трябва да се иска освен разрешение от служба КОС към полицията и разрешение от Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Мисля, че подобни разрешения не са искани досега. Има нужда от засилване на контрола. Предвиждаме в бъдеще при организирането на зари задължително да се осигурява присъствие на служител от служба КОС и от общината. По-засилени ще са и проверките за продажба на пиратки и фойерверки. Искам да уточня, че в града само два магазина са поискали разрешително за подобен вид търговия, но изискванията са сериозни и тези търговци са в процес на тяхното изпълнение. Що се отнася до хвърлянето на пиратки по улиците и гърмежите с оръжие в малките часове на денонощието, това преди всичко е въпрос на морал и възпитание и на лична отговоронст на тези хора.

Мариана Гъркова, специалист към Фонд “13 века България”:
Трябва контрол и по-нормален час за зари
Живея в близост до два хотела. Когато решат да правят зари, се вдига голям шум, а ако фойерверките съвпаднат - положението става още по-нетърпимо. Усещането, меко казано, е неприятно. Шумът е невъобразим, особено когато това се случва през нощта, когато човек вече си е легнал и се се отпуснал. Фойерверките се отразяват много зле и на домашните животни. От шума те се изнеряват: котките мяучат, кучетата лаят, крият се под леглата и доста дълго време не могат да се успокоят след заря. С малките деца и бебетата положението е същото. Стряскат се и плачат. Това изобощо не е приятно. Трябва да има някакъв контрол и по- нормален час, в който хотелите да правят зари. Може би това трябва да става най-късно до 22 часа. Необходим е и по-сериозен контрол - наредба или направо закон. Аз съм била в Италия по време на големи празници и там разрешения за илюминации има само общината или една единствена фирма. А тук всеки, който иска - гърми. Контролът е задължителен и за продажбата на пиратки и фойерверки особено на деца. Не е никак приятно, когато се хвърлят бомбички в краката на хората.

Всичко в името на туриста, но не за сметка на всички останали!
Много са красиви зарите, които се правят в хотелите. На човек обаче изобщо не му е до гледане на фойерверки около пулунощ, събуден без да иска от стрячкащи гърмежи. Докато се сети, че най-вероятно пак някой баровец има рожден ден или друг повод за празник и че тези топовни залпове са вследствие на заря, спокойствието и сънят му вече са отишли по дяволите. А сякаш нарочно всички зари в града напоследък все в такива часове се правят. Е, туристически център сме, ще кажете, всичко в името на туриста! Добре, но нека не всеки път за сметка на живеещите в града и особено на тези, чиито жилища са в близост до хотели или ресторанти.
Готови сме за поредните залпове от фоейрверки, илюминации, гърмежи по Коледа и особено по Нова година, когато те са част от празника. Но по темата си струва да се помисли по-сериозно от хотелиерите и ангажираните с нея институции, та да намерят оптимален вариант, при който зарята, превърнала се в основна атракция, да оставя у всички само и единствено чувство на наслада.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай