Велинград - online - Изследване на PISA в 57 страни показа: В СОУ “В. Левски” нивото на знания е над 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изследване на PISA в 57 страни показа: В СОУ “В. Левски” нивото на знания е над
Публикувано 2007-12-31 10:51:06 от Темпо

Абревиатурата PISA означава Програма за международно оценяване на учениците. Нейното начало е поставено през 1997 г. от държавите, членуващи в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИРС). Те създават PISA като дългосрочен проект за изработване на индикатори за качество на образованието. Изследването се прави на 3-годишни периоди и измерва постиженията на учениците в три области: четене, математика и природни науки. През 2000 г. акцентът бе върху грамотността на учениците по четене, през 2003 г. - по математика, през 2006 г. - по природни науки. Проучването в България се проведе през януари и февруари 2007 г. с участието на 4600 български ученици заедно с повече от 400 000 техни връстници от още 56 държави на възраст между 15 и 16 години. В проучването бе включено и СОУ “Васил Левски” - Велинград. Резултатите от изследването PISA 2006 бяха обявени преди броени дни от Центъра за контрол и оценка на качеството на образованието към МОН, съобщи директорът на велинградското училище Емил Моллов. Те се определят по специална скала, като двете най-високи равнища са над 633 точки, а критичната граница е 484 точки. По обобщената скала по природни науки българските ученици са показали среден резултат от 434 точки, като 3% са с постижения на двете най-високи равнища на скалата, а 42.7% са с резултати под второто равнище.
Къде в скалата са постиженията на учениците от СОУ “Васил Левски”? При среден резултат за България 434 точки и среден за държавите от ОИРС 500 точки, СОУ “В. Левски” Велинград има 497 точки. Това е среден резултат само с 3 точки по-нисък от средния за ОИРС и с 63 точки по-висок от средния за България. За да е още по-ясна картината, трябва да се знае, че по скалата на PISA разлика от 74 точки се равнява на едно познавателно равнище, а от 31 точки - на почти една учебна година.
Така че преди празниците СОУ “В. Левски” получи заслужен подарък и повод да гордее с нивото на знания, които получават и защитават неговите възпитаници.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола