Велинград - online - След 2 месеца съдебно оспорване: Новите съветници положиха клетва, Борис Голомех 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

След 2 месеца съдебно оспорване: Новите съветници положиха клетва, Борис Голомех
Публикувано 2007-12-31 11:26:21 от Темпо

Борис Голомехов - председател и трима заместник-председатели Екатерина Каферинова, Тома Пачалов и Венцислав Еличин - това е ръководството на новия Общински съвет - Велинград. В петия след 1989 г. местен парламент влязоха 7 политически партии: ДПС - 10 места, Зелена България - 4, БСП - 3, ГЕРБ - 3, БЗНС - 3, ЗНС - 3, ВМРО - 3.
Заради съдебното оспорване на резултатите избраните на 28 октомври общински съветници положиха клетва 2 месеца по-късно. Тържествената сесия се проведе на хубав празник - третия ден на Коледа, 27 декември, Стефановден. Гост на заседанието бе заместник-областният управител Слави Генов, в залата бяха ДПС-депутатът Фидел Беев, областният лидер на ДПС Ахмед Хаджийски, служители на Общинска администрация и общинските фирми, много граждани.
По закон първата сесия бе водена от най-възрастния общински съветник - Борис Костов от листата на Зелена България. Самият той се определи като най-възрастен по години, но най-млад по дух, воля и амбиция да се промени нещо във Велинград след 18-годишния цикъл, в който за града и общината не бе направено нищо значимо. Борис Костов оприличи Велинград на един рейс с табелка “Пътува за Европа”, но затънал в голяма дупка на кръстовище, бутан във всички посоки от съветници от различни партии. И пожела тази картина да се промени през следващия 4-годишен мандат, като всички партии в новия Общински съвет ръка за ръка да образуват снопа пръчки на Кубрат.
Съветниците, които преди сесията получиха удостоверенията, че са избрани от зам.-председателката на Общинската избирателна комисия Ива Станчева, положиха тържествената клетва. След като прави изслушаха химните на България, Европейския съюз и Велинград, те подписаха своите клетвени листове и получиха като подарък Стратегията за развитие на община Велинград до 2012 г., Закона за местното самоуправление и Наръчник на общинския съветник, изработен от Националното сдружение на общините в България.
Кметът Иван Лебанов изрази надежда, че законодателната власт в лицето на Общинския съвет и изпълнителната власт в лицето на администрацията ще бъдат партньори и ще намерят общ език. Свързани сме от вярата на хората, които са ни и збрали и от отговорността пред всички жители на общината от Велинград през Крастава и Драгиново до Сърница, напомни кметът и пожела успех на новите съветници, за да стане Велинград по-чиста и по-богата община. Законосъобразни и мъдри решения им пожела Слави Генов, който също има зад гърба си кметски и съветнически мандат в Пазарджик.
Групата съветници от Зелена България поднесоха на колегите си от останалите 6 политически партии (БЗНС, БСП, ВМРО, ГЕРБ, ДПС, ЗНС) приз “Толерантност”. Той изобразява две подадени ръце, а на гърба му е изписана клетвата на съветниците да работят за благото на гражданите на общината.
От името на ЗНС Екатерина Каферинова заяви, че те ще бъдат една от подадените ръце и ще работят за това да се сложи край на конфронтацията. Тома Пачалов прочете декларация от името на БСП, в която също бе предложен консенсус, диалог, прозрачност и лоялност.
Най-важната задача на първото заседание бе изборът на председател на Общинския съвет. По закон това става с тайно гласуване и затова бе избрана комисия от 7 съветници (по един от всяка политическа партия) за провеждане на вота. За председател на тази комисия бе определен Венко Бозев от БСП.
В залата бяха направени 3 предложения за председател на Общинския съвет: от БЗНС предложиха Снежана Велева, от Зелена България Борис Голомехов и от ДПС Мустафа Джамбаз. Тайното гласуване бе проведено в стаята на зам.-председателите на Общинския съвет. Преброяването показа 28 редовни и 1 недействителна бюлетина без никакво отбелязване. Разпределението на действителните гласове: 3 гласа за Снежана Велева, 10 за Мустафа Джамбаз и 15 за Борис Голомехов. Тези 15 гласа се оказаха достатъчни г-н Голомехов да бъде избран на председателския пост, тъй като по закон са нужни над половината от гласовете на общия брой съветници.
Новият председател получи от кмета Лебанов конституцията с пожелание винаги да спазва законите, а Б. Костов му връчи обръщение от гражданите на Велинград. Видимо развълнуван, Борис Голомехов благодари за доверието, което е огромна чест и отговорност. Той се обърна към колегите си съветници с думите, че ще раздели тази отговорност с всеки от тях, защото трябва всички заедно да са отговорни за управелнието на община Велинград. Благодари на партиите, че са приели почина на Зелена България за толерантност и работа в екип и пожела да докажат, че не са орел, рак и щука. С явно гласуване бяха избрани заместник-председателите на Общинския съвет. Досега те бяха двама, но по предложение на БСП се прие през новия мандат да са трима. Постъпиха само три предложения и с 16 гласа “за” (от БСП, ЗНС, Зелена България, ВМРО, ГЕРБ) зам.-председатели станаха Екатерина Каферинова от ЗНС, Тома Пачалов от БСП и Венцислав Еличин от ВМРО.
“Цял град сега вази гледа!” - с букети цветя и с тези Вазови думи съветниците бяха поздравени на финала на сесията от дошлите специално на тържествената сесия граждани.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води