Велинград - online - Инженерът на ХХ век проф. Иван Попов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Инженерът на ХХ век проф. Иван Попов
Публикувано 2008-01-08 09:39:51 от Темпо

За честването на 100-годишнината от рождението на член-кореспондента проф. Иван Попов бе изграден Национален инициативен комитет под председателството на акад. В. Сгурев, председател на Федерацията на научно-техническите съюзи в България и 15 членове. За моя радост и аз получих покана, но с голяма жалост, поради влошеното за момента здравословно състояние, но можах да присъствам. Считам, че съм длъжен да споделя чрез печата за проф. Иван Попов, които си остава патриархът на българската индустрия, стратегът на върховите технологии. Роден е във Велико Търново, по стечение на обстоятелствата при злокобните събития през 1925 г. го пращат в затвора като ученик и след като излиза завършва частна гимназия. През 1930 г. завършва висша математика в София. По това време България е последна в Европа по енергийни мощности - само 2% от населението ползва ел. ток, 95% не познава ел. ютия. Този млад човек още тогава преценява, че на страната ще са й необходими електроинжерени и записва електроинженерство в Тулуза, Франция. На 26 г. завършва със златен медал. Работи в Париж, в Будапеща, а през 1948 г. се връща в София и по-късно става директор на ЕЛПРОМ и като такъв поставя основите на българската електротехническа промишленост (1952 г.) Заедно с това прави открития, получава патенти, пише научни трудове, защитава професура в София и Германия, защитава докторат и става ректор на ВТУ - София, избран е за член-кореспондент на БАН. От 1962 г. влиза във висшето държавно управление: председател на КНТП, министър на машиностроенето и електрониката, зам.-председател на МС, член на Държавния съвет, народен представител, член на политбюрото на БКП.
Като директор на ЕЛПРОМ създава цял отрасъл от над 30 завода, превръща годините 1960-70 в десетилетие на изчислителната техника. Изградени са национална информационна мрежа, компютризирана е статистическата информация и България заема първо място в СИВ по производство и износ на електронно-изчислителна техника.
Проф. Иван Попов не се вместваше в схемите на висшето управление - не участваше в приеми, не пушеше, не пиеше, беше пълен въздържател. Трудоспособността му бе пословична - работеше по 15-16 часа на денонощие. Акад. Сгурев пише за него: “Изтъкнат български учен, заслужаващ да бъде издигнат на пиадестал като инженер на ХХ век”.
Като секретар на общинския съвет на НТС във Велинград в продължение на 34 години аз работих 13 от тях под ръководството на проф. Попов в качеството му на председател на ЦС на НТС. Този период бе най-плодотворен в дейността на общинската организация на НТС и основен дял за това има проф. Попов. Като негова най-голяма заслуга считам това, че той съумя да придаде европейска насоченост на дейността на НТС и да разгърне мащабно изграждане на научно-техническа база. Следвайки разговорите, които често водех в моя дом с проф. Попов, аз ги пренасях в ОбС на НТС и там разработвахме своя програма. След всичко казано, в чест на 100-годишнината от рождението на проф. Иван Попов, предлагам:
1. Съгласувано с Управителния съвет на териториалната организация на НТС - Велинград проф. Иван Попов да бъде провъзгласен за “Инженер на ХХ век”.
2. Да бъде отправено искане към кмета на общината и Общинския съвет улица или площад в града ни да бъдат кръстени с името на проф. Иван Попов.
3. УС на ТО на НТС - Велинград да постави на подходящо място в Дома на техниката на ул. “Юндола” 17 барелеф с лика на проф. Попов.
инж. Стефан Конакчиев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води