Велинград - online - Инженерът на ХХ век проф. Иван Попов 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Инженерът на ХХ век проф. Иван Попов
Публикувано 2008-01-08 09:39:51 от Темпо

За честването на 100-годишнината от рождението на член-кореспондента проф. Иван Попов бе изграден Национален инициативен комитет под председателството на акад. В. Сгурев, председател на Федерацията на научно-техническите съюзи в България и 15 членове. За моя радост и аз получих покана, но с голяма жалост, поради влошеното за момента здравословно състояние, но можах да присъствам. Считам, че съм длъжен да споделя чрез печата за проф. Иван Попов, които си остава патриархът на българската индустрия, стратегът на върховите технологии. Роден е във Велико Търново, по стечение на обстоятелствата при злокобните събития през 1925 г. го пращат в затвора като ученик и след като излиза завършва частна гимназия. През 1930 г. завършва висша математика в София. По това време България е последна в Европа по енергийни мощности - само 2% от населението ползва ел. ток, 95% не познава ел. ютия. Този млад човек още тогава преценява, че на страната ще са й необходими електроинжерени и записва електроинженерство в Тулуза, Франция. На 26 г. завършва със златен медал. Работи в Париж, в Будапеща, а през 1948 г. се връща в София и по-късно става директор на ЕЛПРОМ и като такъв поставя основите на българската електротехническа промишленост (1952 г.) Заедно с това прави открития, получава патенти, пише научни трудове, защитава професура в София и Германия, защитава докторат и става ректор на ВТУ - София, избран е за член-кореспондент на БАН. От 1962 г. влиза във висшето държавно управление: председател на КНТП, министър на машиностроенето и електрониката, зам.-председател на МС, член на Държавния съвет, народен представител, член на политбюрото на БКП.
Като директор на ЕЛПРОМ създава цял отрасъл от над 30 завода, превръща годините 1960-70 в десетилетие на изчислителната техника. Изградени са национална информационна мрежа, компютризирана е статистическата информация и България заема първо място в СИВ по производство и износ на електронно-изчислителна техника.
Проф. Иван Попов не се вместваше в схемите на висшето управление - не участваше в приеми, не пушеше, не пиеше, беше пълен въздържател. Трудоспособността му бе пословична - работеше по 15-16 часа на денонощие. Акад. Сгурев пише за него: “Изтъкнат български учен, заслужаващ да бъде издигнат на пиадестал като инженер на ХХ век”.
Като секретар на общинския съвет на НТС във Велинград в продължение на 34 години аз работих 13 от тях под ръководството на проф. Попов в качеството му на председател на ЦС на НТС. Този период бе най-плодотворен в дейността на общинската организация на НТС и основен дял за това има проф. Попов. Като негова най-голяма заслуга считам това, че той съумя да придаде европейска насоченост на дейността на НТС и да разгърне мащабно изграждане на научно-техническа база. Следвайки разговорите, които често водех в моя дом с проф. Попов, аз ги пренасях в ОбС на НТС и там разработвахме своя програма. След всичко казано, в чест на 100-годишнината от рождението на проф. Иван Попов, предлагам:
1. Съгласувано с Управителния съвет на териториалната организация на НТС - Велинград проф. Иван Попов да бъде провъзгласен за “Инженер на ХХ век”.
2. Да бъде отправено искане към кмета на общината и Общинския съвет улица или площад в града ни да бъдат кръстени с името на проф. Иван Попов.
3. УС на ТО на НТС - Велинград да постави на подходящо място в Дома на техниката на ул. “Юндола” 17 барелеф с лика на проф. Попов.
инж. Стефан Конакчиев

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води