Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Една година в ЕС: чувстваме ли се европейци? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Една година в ЕС: чувстваме ли се европейци?
Публикувано 2008-01-08 10:13:51 от Темпо

Теодора Салагьорова, европейска шампионка по кудо карате:
Искам да се уеднаквят стандартите
Първо искам да честитя новата година на всички мои съграждани. Пожелавам им най-вече много здраве и щастие през 2008 г. Според мен малко неща са се променили от влизането ни в ЕС на 1 януари 2007 г. до сега. Една от промените касае очакванията на хората. Те са станали по-високи. Всички се надяват на по-добър живот. Но очакванията не отговарят на действителността към момента. Достигането на по-добър стандарт отнема време. Аз се надявам през 2008 г. наистина да се почувстваме като членове на Европейския съюз. Много важно, за да дойде тази промяна, е да се промени нагласата на българина. Той още няма самочувствието на европеец. В момента аз съм ученичка. За това основните ми очаквания са свързани със значителни промени в образованието. Искам да се уеднаквят стандартите, за да има наистина смисъл от въвеждането на матури. 2008 г. по мое мнение отново ще бъде година на надежди за по–добър живот. Но нека да не забравяме, че освен мечтите ни за европейско бъдеще, в живота има и по-важни неща. Това са хората около нас. Истински европейци или все още не - всеки от нас трябва да отделя повече внимание на тези, които обича и които го обичат.

Георги Янчев, зам.-кмет на Община Велинград по евроинтеграцията:
Европейското самочувствие ще дойде с увеличаване на доходите ни
За една година членство в Европейския съюз не може да се даде категорично мнение по въпроса повече европейци ли сме станали или не. За изминалите 365 дни повече се ориентирахме в новата среда, разучавахме изискванията и начин на живот в съюза. Самочувствието на истински европейци ще получим тогава, когато това се усети върху доходите и начина на живот на всеки един от нас. За подобряване на този живот във всички негови сфери до 2013 година можем да усвоим пари, предоставени от съюза, в размер на 7 милиарда евро. Ако успеем да се възползваме максимално от това, което ни се предлага, наистина ще се почувстваме като истински европейци. Лично аз съм оптимист за по-добър живот. Но просто съм по-търпелив и знам, че не може всичко да се случи изведнъж. Сигурен съм, че след няколко години ще живеем по-добре. Това се е случило вече в други държави, станали членки на Европейския съюз.

Съвсем по европейски купуваме олио от Гърция и чакаме за работа в Испания
Чувствам ли се жител на Европа след година членство в съюза? Е, как, разбира се, спор по този въпрос няма! Какво по-европейско от това да пазаруваш олио, отскачайки до Гърция (европейска съседка), да хапваш гръцки домати и краставици ей така по европейски, защото сме от едно голямо семейство и между другото защото са значително по-евтини.
Как да не се чувствам по-европеец, като гледам близки и роднини нетърпеливо да чакат да заминат на работа пак в някоя държава от нашето европейско семейство в името на българското ни европейско бъдеще.
Имам все пак надежда, че като държава членка на съюза, след време и към нас ще има апетити и тук ще идват да работят съседи испанци или италианци - така, както ние сега ходим и работим там. Не бързам с прогнозите кога точно ще се случи това. Не бързам и с големите очаквания и надежди. Но търпението ми няма да е безкрайно. На много други българи също...

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води