Велинград - online - Какви предизвикателства поставя 2008 г. пред община Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Какви предизвикателства поставя 2008 г. пред община Велинград
Публикувано 2008-01-08 10:26:14 от Темпо

Обърнахме страниците на календара, анализирахме и изпратихме както се полага 2007 г. Дойде време да видим какво ни е приготвила новата 2008 година. Няма да навлизаме в запазените територии на предсказатели и гадатели, а ще изброим секторите, в които през 2008 г. във Велинград се очакват големи промени и предизвикателства: ПОВЕЧЕ ХОТЕЛИ, НО С ПО-МАЛКО ЗВЕЗДИ
Първото и най-голямо предизвикателство за Велинград през новата година без съмнение ще бъде строителството. В сравнение с други планински и черноморски курорти строителният бум тук закъсня, но набира скорост, която ще продължи да се увеличава в идващите месеци. През 2006 г. община Велинград е издала 309 разрешителни за строеж, през 2007 г. техният брой скача до 379, а броят на удостоверенията за влизане в експлоатация е 83. Приказките, че в момента във Велинград се строят около 50 хотела са силно преувеличени, научихме от главния архитект на общината Тодор Енев. През 2007 г. са издадени 10 разрешителни за строителство на нови хотели, 4 от тях вече се строят.
Според арх. Енев се очаква през 2008 г. да започне строителството на голям брой семейни хотели и хотели апартаментен тип с 2 или 3 звезди. През 2003 г. във Велинград отвори врати първият петзвезден хотел “Двореца” и това “отпуши” строежа и на други четиризвездни хотели. В същото време остана празна нишата на малките семейни хотели с 2-3 звезди, които са най-търсени от масовия турист - онзи, който не може да си позволи високите цени на 4-5 звездните хотели, но и не търси “лукса” на общия санитарен възел в обикновените квартири. “Градът трябва да се поведе натам - семейни хотели и хотели апартаментен тип, които задоволяват търсенето на масовия турист; хотели с по-малко звезди, но повече на брой!”, казва арх. Енев.
Пазарът се е ориентирал точно в тази посока. За това свидетелстват големият брой уведомления за инвестиционни намерения, повечето от които са за изграждане на малки хотели, вилни селища и апартаменти. През 2007 г. има заявени около 50 инвестиционни намерения, свързани с преотреждането на земеделски земи в парцели за строителство на СПА-хотели, вилни селища и апартаменти. Терените са основно в местностите Вельовица, Клопотиново, Гергьовица, Дълбоки дол, Голяма Мътница, Калище, Голямо блато, Ходжова кория и др. Много голям интерес има и за строителство в Сърница, в района на Орлино и около язовир Доспат.
Едно от нещата, които трябва да се случат през 2008 г. на фона на засиленото строителство, е да се гарантира, че Велинград ще остане зелен курорт. Ясно е, че доста дървета ще станат жертва на строителството. Общината обаче трябва да наложи механизми за запазване и увеличаване на дърветата и зелените площи, подчертава арх. Енев. Общината успя да запази от приватизация собствения си разсадник и е време да даде пример със засаждането на нови дървета. Пак общината разполага с административни лостове да задължи собствениците на бъдещите нови хотели да посадят определен брой дървета и да създадат зелени площи около тях.
Другият проблем, който върви ръка за ръка с построяването на нови хотели, е изключително слабо развитият във Велинград сектор на услугите и забавленията за гостите на курорта. Както подобава на СПА-столицата на България, тук няма хотел без СПА-сектор - повече или по-малко отговарящ на съответния брой звезди. Но туристът иска много повече, а засега Велинград предлага малко. Все пак са налице първите доказателства, че собствениците на хотели започват да работят и в тази посока - например в ход е изграждането на боулинг в гранд-хотел “Велинград”, но темповете, с които се развиват услугите, все още са бавни.
ЩЕ ДОЙДАТ ЛИ МИЛИОНИТЕ ЗА ИНФРАСТРУКТУРА
Колкото и да ни се иска дупките по улиците да бъдат оправени още утре, твърде вероятно е отговорът на въпроса ще дойдат ли през 2008 г. милионите за инфраструктура да не е еднозначен. Един пример: известно е, че общината спечели проект по ФАР на стойност около 1.2 милиона лева за ремонт на околовръстния път от входа на града до Клептуза. Процедурата по избор на изпълнител вече мина, парите са подсигурени, напролет ремонтните дейности могат да стартират. В същото време обаче за всички е ясно какъв ще е крайният резултат, ако се асфалтира без преди това в този участък да се ремонтира остарялата и постоянно създаваща проблеми канализация. Общинското ръководство е с амбицията да осигури 3.7 милиона за ремонт на канализацията. Ако това стане, асфалтирането на проблемния участък, което се чака вече 5 години, пак ще се забави - вярно, този път ще е за хубаво и общественото мнение сигурно ще е благосклонно.
Но преобладаващите обществени очаквания са, че през 2008 г. най-после и във Велинград трябва да се усети положителният ефект от европейското членство - особено що се отнася до състоянието на пътищата извън и в града. Да оправдае тези очаквания е част от голямата мисия, поета от новото общинско ръководство. ПОСЛЕДНА ГОДИНА ЗА СМЕТИЩЕТО
Сметището на Велинград трябва да бъде закрито през 2009 г. До крайния срок остава една година - време, което ако ни се струва много и затова отлагаме решенията, впоследствие ще платим скъпо, защото с европейските изисквания по отношение на екологията наистина шега не бива. Но решението на проблема с велинградското сметище не е само в ръцете на местната управа, защото е част от по-големия проблем с изграждането на регионално депо за твърди битови отпадъци. От няколко години общините от област Пазарджик не могат да постигнат единомислие къде да бъде разположено депото, за което европейските фондове ще отпуснат пари. Изтекоха всички срокове, направена бе отстрочка само за нашата област, която е единствената, все още не взела решение. Дни преди настъпването на новата година обаче Общинският съвет на Пазарджик отново отказа строителството на депо на територията на общината. Решението на новите общински съветници е оспорено от областния управител и пак ще се преразглежда. Другият фактор, който оказва влияние върху състоянието на сметището във Велинград, е системата за разделно събиране на отпадъците. Отскоро община Велинград е издала разрешение на сметището да бъде разкрита площадка за сепариране на отпадъците, събирани в жълтите и зелени пластмасови контейнери. След обработката им те трябва да бъдат транспортирани извън Велинград, което се очаква да намали количеството боклук, изхвърлян на общото сметище. До момента обаче сме свидетели, че системата за разделно събиране на отпадъците има много пробойни, а в камионите за боклук понякога едновременно се изхвърлят отпадъците и от жълтите контейнери, и от железните “бобри”. ДЪРЖАВАТА ИЗВАЖДА НА ТЕЗГЯХА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
В края на 2007 г. Министерството на здравеопазването обяви намеренията си да запази като държавни областните и университетските, но да пусне за приватизация общинските болници. За община като Велинград, в която единствената болница е общинска, подобно решение е от жизнено важно значение.
През 2007 г. голяма група лекари, работещи в частния “ДКЦ-1” и в общинската “МБАЛ-Велинград”, единодушно поискаха крачката в посока превръщането на общинската болница в частна да бъде направена. Идеята намери поддръжници сред тогавашното ръководство на общината, но противниците в Общинския съвет бяха повече и тя бе стопирана.
Какво ще се случи в условията на 2008 г. при променена държавна политика по темата, ново общинско ръководство и нов състав на Общинския съвет? Отговорът не е лесен, но едно е ясно: неразделна част от темата за или против продажба на общинската болница е подтемата за апетитните земи около нея. Това означава, че ако се тръгне към решения, на везните съвсем няма да е само грижата за качественото здравеопазване... Но точно заради многото апетити може да се прогнозира, че приватизацията на общинската болница е по-вероятно да не се случи през 2008 г.
ОБРАЗОВАНИЕТО В ИЗЧАКВАНЕ ЗА ДЕЛЕГИРАНИТЕ БЮДЖЕТИ
Образователната система понесе сериозен трус през 2007 г., когато учителските стачки и протести извадиха на показ грамадата от насложили се кой от кой по-тежки проблеми. Като един от радикалните лекове за системата Министерството на образованието посочи въвеждането на делегирани бюджети във всички общини от началото на 2008 г. Но както неведнъж е доказвало през годините, МОН прилага радикални лекове много по-лесно на думи, отколкото на дело. 2008 г. започна, а окончателно решение за въвеждане на делегираните бюджети няма.
Община Велинград го чака в компанията на още десетки български общини. Но не е зле да припомним, че има други десетки български общини, които вече години наред работят с делегирани бюджети и берат добрите плодове на училищната бюджетна самостоятелност. В нашата община темата е актуална още от мандата на кмета д-р Дафов, но все се предъвква и никой не иска да поеме риска, защото делегираните бюджети няма как да не доведат и до оптимизиране на училищната мрежа. Последното ще означава закрити паралелки и дори училища по селата, съкращения на учители и персонал и затова през 2008 г. изчакването ще продължи дотогава, докато може. Големите и конкурентноспособни школа ще недоволстват и ще искат финансова самостоятелност, но в община Велинград по този въпрос те ще са малцинство.
Списъкът с проблемите, които стоят пред община Велинград през новата 2008 г., е неизчерпаем. Те са трупани, отлагани или замазвани на принципа “След нас и потоп” много дълго време. Затова и сме на това дередже. Новогодишните фойерверки блеснаха, гръмнаха и изчезнаха. Дойде време за нещо много просто и много трудно: за работа. Всеки да си свърши работата както трябва - това е голямото предизвикателство на 2008 г. и това е начинът най-после да си променим дереджето.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води