Велинград - online - Любовта към родината започва от родния край 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Любовта към родината започва от родния край
Публикувано 2008-01-15 08:33:50 от Темпо

Това е основната мисъл, която авторът на публикуваната наскоро селищна монография “Чепино - минало и настояще” Борислав П. Дивизиев внушава на читателя упорито и обосновано от първата до последната страница.
Той е роден в Чепино и цели 43 години е прогимназиален и гимназиален учител в Чепинския край. В продължение на три години е изследвал и описал увлекателно и богато аргументирано цялостния живот на Чепино от дълбока древност до наши дни. Проучил е много архивни материали, разпитал е много хора, издирил е около 3000 фотографии от началото на ХХ век до днес, за да задоволи и най-критичния читател. В резултат се е получило несъмнено едно много ценно съчинение. В последователни раздели авторът, високо ерудиран творец, проследява географското и природното разположение на това селище, днес квартал на Велинград. В главата “Население” запознава читателя с най-старите му жители, преминавайки през Римската и Византийската империя, идването на българите на Балканския полуостров, участието на чепинци в борбите срещу турското робството, в Априлското въстание, Руско-турската освободителна война, през водените от България в началото на ХХ век четири войни, Септемврийското въстание 1923 г., Съпротивителното движение 1941-44 г. и Втората световна война.
В раздела “Кратка хронология на по-важните обществено-политически движения и борби в нашата история” описва различните политически парти и и участието на чепинци в тях. Най-подробно се спира на стопанския живот с всички подраздели на икономиката, с успехите и провалите. Тук авторът оставя на своите читатели сами да преценяват кои са причините за тези успехи и неуспехи.
Не са забравени характерните навици, празници, обичаи и поверия както на християните, така и на мохамеданите. Значително място Б. Дивизиев отделя на образованието и културата в Чепино, като дава биографиите на почти всички просветни и културни дейци от началото на ХХ век до наши дни. Подробно ни запознава с институциите, в които те най-предано и самоотвержено са се трудили, за да се гордеят днес чепинци с плеяда дейци от най-висок ранг.
Известно е, че Чепино почти 100 години е познато в България и в чужбина като планински и балнеоложки курорт, благодарение на съчетанието на рядко красива природа и минерални извори с изобилна гореща и студена вода. Внимателния читател ще разбере умело поднесеното внушение, че квартал Чепино е облагодетелстван от природата с най-големите и безспорни предимства за развитието му като планински и балнеоложки курорт, но някак си е загърбен от другите два квартала на Велинград и с най-малко внимание от страна на ръководните фактори на града и то в течение на десетки години! Дано днес стремящите се жадно към властта си извадят съответната поука, като им препоръчвам да прочетата книгата на Борислав Дивизиев.
Много интересен е разделят за известните и заслужили, родени и израснали в Чепино учени, професори, офицери, генерали, инженери, лекари, висши администратори, кметове, политически и стопански дейци. Ще обърна вниманието на читателя към един почти неизвестен за мнозина факт, че от Чепино има шестима души генерали. В света няма населено място, което да има повече генерали на глава от населението и то само за един кратък период от 50 години. В този смисъл Чепино достойно може да бъде вписано в Книгата на рекордите “Гинес”! Авторът обективно и смело преценява и посочва неоправданите жертви по време на Втората световна война и след 9 сепетември 1944 г. И едните, и другите жертви декларират, че се борят и защитават България. Борислав Дивизиев оставя на историята за прецени кои имат право. Не напомня ли това на читатателя за “долината на мъртвите” в Испания, където бяха събрани и погребани костите на двата враждуващи лагера по време на Гражданската война през 30-те години на миналия век с общ паметник, на който има надпис “Те всички загинаха за Испания”. С тази мисъл и ние, българите, трябва да работим, устремени към едно по-добро бъдеще. Много колоритен, занимателен и поучителен за всички е разделът за интересни личности от Чепино, които със своята мъдрост, остороумие и забавност могат да бъдат полезни и поучителни за всички, особено за младиге хора, които страдат от бездуховност.
Към книгата има приложено родословно дърво на седем местни известни семейства. А има още толкова много, което е задължение на членовете на тези тези родове да ги покажем на бял свят.
Книгата е илюстрирана с 271 много ценни и интересни снимки, обхващащи период около 100 години.
“Чепино - минало и настояще” не е лишена от известни непълноти, грешки и неправилни тълкувания, но да не забравяме, че това е първи труд на този нов за Чепино краевед. Всъщност това е една малка енциклопедия за Чепино, която трябва да стане настолна книга за всеки дом.
Кръстьо Крапачев

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола