Велинград - online - Български професор и етиопски ученик: Музика за любов и мир 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Български професор и етиопски ученик: Музика за любов и мир
Публикувано 2008-01-15 08:38:52 от Темпо

Вечерта на Богоявление, 6 януари, в залата на галерията във Велинград публиката се наслади на изпълненията на двама големи пианисти: проф. Атанас Куртев и госта от Етиопия Гърма Ефрашуа.
Проф. Куртев, който не за първи път свири на велинградска сцена, е познат на местните любители на музиката като създател на дружествата на приятелите на Шопен и Шуберт, завършил консерваториите в Петербург, Белгия и Унгария, водел майсторски класове в Япония, лауреат на много международни награди. Гърма Ефрашеуа е първият професионален пианист и композитор на първата християнска държава в Африка Етиопия. Със своята одухотвореност и бликаща жизнена енергия той завършва музикалната академия като любимец на всички преподаватели. Като композитор разработва етиопския фолклор.
В изпълнение на проф. Куртев прозвучаха валс на Брамс, 3 песни в стила на унгарския фолклор на Бела Барток, две контрастни пиеси на Моцарт - една траурна и една пълна с радост и живот, два валса на Шопен. Етиопският пианист свири Шопен, Дебюси и своята композиция “Овчар с флейта” по мотиви на етиопска народна песен.
Преди три години при гостуването си във Велинград проф. Куртев с голямо вълнение свири на рояла, подарен на града от Николай Гяуров. Този път с огромно изумление откри, че пианото в залата на галерията е уникално. Според професора начинът на изработка и звучене доказват, че пианото е от края на XIX век и като такова е изключително ценно. Двамата пианисти акордираха инструмента и откриха, че от вътрешната страна има надпис “Ф. Лист”. Името на великия композитор даде повод извън предвидената програма те да изсвирят и по едно негово произведение.
“Много благодаря на Велинград, макар че е много, ама много студено! Но няма студ, няма лед, щом душата човешка жадува красота”, каза Гърма Ефрашеуа. В България той е изнесъл няколко концерта с музика на Шопен, записал е диск със Софийската филхармония и от Велинград заминава да свири в Лондон. Убеден е, че музиката трябва да звучи за любов и мир помежду ни.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води