Велинград - online - Изложба-поклон към освободителите 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Изложба-поклон към освободителите
Публикувано 2008-01-15 08:42:45 от Темпо

С Вазовите думи “Кат Русия няма втора тъй велика на света” кметът Иван Лебанов откри в Историческия музей във Велинград изложба, посветена на Руско-турската освободителна война. Това стана на 8 януари - точно 130 години след онзи 8 януари 1878 г., по стар стил Бабинден, когато руските войници от освобождават Каменица. Водосвет отслужи отец Антон от църквата “Света Троица” и това също бе наситено със символика, защото преди 130 години тогавашният свещеник от тази църква поп Топорчо е първият, който като духовен водач на каменчани приветства руските освободители. Отец Антон подчерта, че това е паметна дата, която идните поколения не трябва да забравят. На откриването на експозицията присъстваха кметът Иван Лебанов и зам.-кметът Георги Янчев, председателят на Общинския съвет Борис Голомехов и тримата зам.-председатели Екатерина Каферинова, Тома Пачалов и Венцислав Еличин, ученици от ОУ “Христо Ботев” и граждани.
Изложбата показва изключително богат снимков материал от Научния архив на Българската академия на науките, архива на Руската академия на науките и Исторически музей - Велинград. Наред с фотоси от живота на руския император Александър II, румънският княз Карол I, главнокомандващият Николай Николаевич, посетителите могат да видят щик, пушка и сабя от времето на войната и манифеста за нейното обявяване. Тук е и семейната библия на Стойо Масларов, в която е записано идването на руските освободители в Каменица.
Изложбата “130 години от Руско-турската освободителна война” ще остане подредена в първа зала на Историческия музей в продължение на 3 месеца - до 8 март т.г.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай