Велинград - online - Традицията е жива: Бабинден - голям празник в Чепинско 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Традицията е жива: Бабинден - голям празник в Чепинско
Публикувано 2008-01-15 08:44:33 от Темпо

21 януари ще е празничен за велинградчани, защото по стародавна традиция Бабинден се чества като един от големите местни празници. Община Велинград вече представи програмата за деня на родилната помощ, който ще започне в 10 часа с ритуала “Даване име на дете”. Записването на новородените за участие в ритуала е до 18 декември, петък. Интересът е голям, а общината ще спази утвърдената традиция и ще подготви подарък за всяко от децата. Участие в ритуала ще вземе фолклорната група “Чепино”. По-различното от други години ще е, че този път ритуалът ще се проведе в голямата зала на общината, вместо във фоайето.
А във фоайето гостите ще посреща кулинарна изложба с традиционни за нашия край ястия, които се поднасят на трапезата на Бабинден. За нейното провеждане обединяват усилията си местното Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите и Професионалната гимназия по икономика и туризъм “Алеко Константинов”. Кулинарната изложба също ще бъде открита в 10 часа и ще предложи на всички посетители да дегустират приготвените гозби и напитки. В 11 часа Представителният духов оркестър “Димитър Мечев” и мажоретният състав ще поведат празнуващите от общината към централния площад “Николай Гяуров”. На сцената първо ще бъде показан автентичния ритуал “Поливане”. Кметът на общината Иван Лебанов ще поднесе приветствие към лекарите и акушерките, към новородените и техните близки. Ще бъде връчена наградата “Най-добър акушер-гинеколог на България за 2007 г.”. От няколко години съвместно с Българския лекарски съюз наградата се връчва официално във Велинград, тъй като тук празникът на родилната помощ се отбелязва по най-тържествен начин. По предложение на местната болница награда ще получи и най-добрият акушер-гинеколог на Велинград за 2007 г. В празничния концерт за Бабинден ще участват съставът за автентичен фолклор и мъжката фолклорна група към читалище “В. Левски” и ансамбълът към читалище “М. Драгинов” от Драгиново. Очаква се в програмата да участват и гостуващи изпълнители.
Тази година общината е решила за Бабинден на централния площад търговците, които желаят, да могат да разположат временни обекти. За целта те трябва да подадат молба до кмета в деловодството на Общинска администрация.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай