Велинград - online - Хората от “Зорница” чакат нов клуб за 8 март 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Хората от “Зорница” чакат нов клуб за 8 март
Публикувано 2008-01-15 08:48:35 от Темпо

Организацията на хората с увреждания “Зорница” изпрати до новото общинско ръководство писмо, което стана повод за срещата на 9 януари в Клуба на инвалида. На срещата присъстваха кметът Иван Лебанов и зам.-кметът Валентина Цветанова.
Първото и най-голямо желание на хората от организацията е по-бързо да се преместят в новия клуб, за направата на който през 2007 г. общината безвъзмездно отпусна свое помещение на бул. “Ал. Стамболийски” (бившия офис на Пощенска банка). Местните избори блокираха началото на ремонта, но кметът Иван Лебанов обеща, че към средата на февруари ще има проект и основният ремонт, който също ще е за сметка на общината, ще започне. “Надяваме се да посрещнем празника 8-ми март в новия клуб”, сподели след срещата председателката на “Зорница” Катя Славова.
Според направеното от нея проучване в момента в България няма друго селище с обществен транспорт, където да не са предвидени финансови облекчения за пенсионери, ученици и хора с увреждания. Изключението е Велинград и затова инвалидите настояха пред кмета за преразглеждане на договора, подписан от предишния кмет Стоян Дулев с “Чепино автотранспорт”. Много от тях са на ръба на оцеляването, градският транспорт е единственият им вариант за придвижване на по-големи разстояния и е редно да се помисли за карти с намаления. Нещо, което обаче не фигурира в така подписания от екскмета договор, където са заложени единствено изискваните по закон финансови облекчения за инвалиди при ползването на междуселищен, а не и на градския транспорт. Присъстващите питаха как се използва от “Чепино-автотранспорт” субсидията, която държавата всяка година отпуска за обществен превоз. Иван Лебанов пое ангажимент пред в кратък срок за проведе разговори с фирмата-превозвач и да се обсъдят по-ниски цени или безплатно возене на хората в неравностойно положение. Дискутиран бе и проблемът с баните. Масово бе недоволството от състоянието на Кална и Кремъчна баня заради продължаващия безконечен ремонт в първата и честата липса на топла вода във втората. По този повод общината ще търси отговорност от концесионера на Кална баня Фидел Беев.
Другият ангажимент, поет от г-н Лебанов и г-жа Цветанова е, че занапред общината ще упражнява контрол, така че хората с физически увреждания да имат достъп до всяка обществена сграда. В момента това хуманно и европейско изискване масово не се спазва при строителството на нови и ремонта на стари сгради във Велинград. Тази битка не е само на хората с увреждания, ако я спечелим, ще осигурим по-добра градска среда не само за нас, но и за майките с колички и за всички, които живеем и работим тук, смята Катя Славова. Болен проблем за членовете на “Зорница” са и многото самотни болни хора, които няма да чия помощ да разчитат, затворени сами в домовете си. Организацията има идея с помощта и на общината да кандидатства за получаване на лиценз и да започне да предлага услуги по домовете, които да са в помощ на самотните болни хора.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай