Велинград - online - ПРЯКА РЕЧ:Вельова баня отново се върна на велинградчани 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ПРЯКА РЕЧ:Вельова баня отново се върна на велинградчани
Публикувано 2008-01-15 08:54:17 от Темпо

Едно богатство - паметникът на културата Вельова баня, дар на Велинград от Бога и природата, отново се върна на велинградчани. Уважаеми съграждани, всички вие, които ползвахте минералните води на Вельова баня за хигиена и здраве, отново ще имате тази уникална възможност от началото на 2008 г. Това можеше да стане още преди година, но много от отговорните господа, както от Специализирани болници за рехабилитация, така и от тогавашното общинско ръководство, нехаеха и не се вслушваха в плача на велинградчани и на Гражданския инициативен комитет (ГИК), създаден за спасяване на банята. Търсеха различни начини как тя да бъде прехвърлена, приватизирана, продадена и да последва участта на Женска, Кална и Чепинска баня. Няма да се впускам в подробности, защото, както се казва “Разровиш ли го, ще мирише”.
След няколко годишна борба от създаването на Гражданския инициативен комитет на 9 юли 2005 г. за възстановяване и пускане на Вельова баня, аз искам да припомня дословно думите на д-р Илза Попова, управител на велинградския филиал на фирмата-собственик на Вельова, Мъжка и Сярна баня “СБР-НК” ЕАД: “Г-н Бричев, ще направим всичко възможно за Нова година Вельова баня да работи”.
Щастлив съм, че чух тези думи от най-отговорно място и че девизът на кампанията “Да оставим Вельова баня такава, каквата я наследихме от дедите си и дори по-хубава” е вече реалност. Ако не беше тази борба, досега на мястото на банята щеше да бъде построен поредният нов СПА-хотел, както и целяха някои от предходните управляващи.
Искам да припомня и още нещо: с изходящо писмо № 004-03-12/08.2005 г. до министъра на здравеопазването се искаше Вельова, Сярна и Кремъчна (Мъжка) баня да бъдат извадени от капитала на държавното търговско дружество “СБР-НК” ЕАД и да бъдат предоставени безвъзмездно за нуждите на община Велинград. Благодаря ви, професор Гайдарски, че не се съгласихте, защото съдбата на най-голямото богатство на велинградчани щеше да бъде с неясен край - за мен той е ясен. От десетките писма, които съм писал до предходното общинско управление и многото материали в медиите, остана само голо обещание без никакво покритие, за което под натиска и на цялата общественост взехме решение и с декларация заявихме, че ако не се изпълнят нашите искания, ще преминем към стачни действия и ще поискаме оставката на цялото общинско ръководство и местен парламент.
А сега искам да благодаря на новото общинско ръководство начело с кмета Иван Лебанов, което само за 10 дни от написването на нашите искания и след кратък разговор със зам.-кмета Ангел Даскалов, изпълниха 80% от задачите, поставени от нас:
1. Само за няколко дни с хора и техника беше почистен цялостно парк Вельова баня и пред самата баня, който беше заприличал на второ сметище.
2. Възстанови се осветлението, като въпреки лошото време се работеше и в събота и неделя. Поставиха се нови осветителни тела, прокопа се ново трасе и се положиха кабели.
3. За следващата година ще се планират и подсигурят средства за цялостно почистване на коритото на река Луковица и направа на разрушените под парка стени, за да не става никога повече Вельова баня плаващ кораб. Борбата продължава!
Благодаря на сегашното общинско ръководство, че това, което предишните общинари не направиха, а само взимаха протоколни решения и не помогнаха на своите избиратели нито със стотинка (поне един кмет да беше пуснал в дарителската кутия 5 лева...!), вие го направихте за кратко време.
Благодаря на всички велинградчани, които в продължение на цялото това време подкрепиха Гражданския инициативен комитет морално и с пари за дарителската кампания, за да може Вельова баня да бъде възстановена. Благодаря и на д-р Попова, която имаше куража и смелостта в това корумпирано и разделно време да започне основен ремонт на банята със собствени средства на предприятието и с наша помощ.
Васил Бричев, председател на ГИК

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води