Велинград - online - Вельова баня отново работи 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Вельова баня отново работи
Публикувано 2008-01-15 08:57:58 от Темпо

10 януари 2008 г. се оказа дългоочакваната дата, на която Вельова баня отново отвори врати. С билет на стойност 1 лев (50 стотинки за пенсионери и деца до 10 години) велинградчани и гостите на курорта ще могат да ползват едното изцяло отремонтирано отделение, а ремонтът в другото ще продължи. “Вельова баня е символ на балнеолечението във Велинград и е най-стойностната, най-ценната за града ни баня”, каза при откриването д-р Илза Попова, управител на местния филиал на държавната фирма “Специализирани болници за рехабилитация - Национален комплекс”, която е едноличен собственик на банята. Именно заради това през 2006 г. д-р Попова пое големия риск да започне ремонт на банята, без да има осигурен един лев, но под натиска и с подкрепата на велинградчани, сформирали Граждански инициативен комитет за спасяване на Вельова баня.
Общите усилия доказаха правотата на народната мъдрост, че сговорна дружина планина повдига. Много хора и фирми се отзоваха с дарения на пари, строителни материали, труд, транспорт и др. Разходите, направени от “СБР-НК” - филиал Велинград са 41 214 лева без ДДС - сума, която щеше да е тройно по-голяма, ако фирмите не бяха помогнали с материали и труд на преференциални цени, подчерта д-р Попова. Резултатът от близо две годишните ремонтни дейности за някои може да е малък, защото има още много какво да се желае. Но главното е, че едното отделение на Вельова баня заработи. Изцяло е подменена 1000 кв.м. покривна конструкция - банята бе затворена през лятото на 2005 г. именно защото рушащият се покрив се превърна в заплаха за сигурността на хората. Сегашният покрив изцяло повтаря стария архитектурен план, защото сградата е културен паметник. Изцяло са подменени улуците и водосточните тръби, преиззидани са комините, изградени са вертикални и хоризонтални бетонови укрепителни колони и козирка на цялата сграда. Рухналите и увредени от наводненията през лятото на 2005 г. стени са преиззидани, а каптажът е почистен от наносите. Подменени са помпените и водомерните съоръжения. Нова е вътрешната дограма на басейното отделение и касата, а частично е сменена и фасадната дограма. Засега фасадата е възстановена частично, защото се чака да привърши ремонтът и на другото отделение. Посетителите ще видят частично подменен фаянс и теракот, но и душове, мивки и тоалетна, подобрения в централното фоайе и касата.
По думите на д-р Попова всичко това се случи благодарение на трима мъже: д-р Чалъков, изпълнителен директор на “СБР-НК” ЕАД, инж. Гено Пеев, директор на ДДС “Алабак” и бизнесмена Албен Бакърджиев от Драгиново. Всеки от тях получи благодарствено писмо и по един безплатен и безсрочен билет за ползване на Вельова баня. Д-р Попова отправи благодарност и към новото ръководство на община Велинград, което за разлика от предишното, за броени дни направи много за района около банята. Благодари и на хората от Гражданския инициативен комитет - за добрите и лоши думи от “Осанна” до “Разпни го”, които са изиграли ролята си на катализатор на ремонта. От своя страна получи благодарностите на хората, изразени от председателя на инициативния комитет Васил Бричев. Благодарствени писма бяха връчени на всички големи дарители и на майсторите-строители (имената на дарителите и строителите публикуваме отделно).
Д-р Чалъков отвори бутилка шампанско и каза, че ремонтът на Вельова баня би бил невъзможен и без едно мъжко момиче, каквото е д-р Илза Попова. Хората изпратиха с аплодисменти думите на кмета Иван Лебанов, че Велинград е бил СПА-столица още от времето на създателя на банята Бан Вельо. Д-р Попова и г-н Лебанов прерязаха лентата, а импровизиран оркестър озвучи събитието, превръщайки го в празник за многото хора от квартала, за работещите в “СБР-НК”, за представителите на общинското ръководство в лицето на кмета, зам.-кметовете В. Цветанова и А. Даскалов, председателя на Общинския съвет Б. Голомехов и общински съветници.
Графикът на ползване на Вельова баня е обратен на този на Кремъчна баня: в сряда, петък и неделя банята ще е мъжка, а в останалите дни - женска.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води