Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Има ли ефект от разделното събиране на отпадъци 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева:Има ли ефект от разделното събиране на отпадъци
Публикувано 2008-01-22 09:08:59 от Темпо

Георги Лазаров, началник на Районна пощенска станция-Велинград:
Ако всички го правят, ефект ще има
Ще изразя две мнения по въпроса: първо като началник на предприятие, което при своята дейност изхвърля основно хартиен отпадък и второ мнение като обикновен граждани. По наша инициатива на РПС бе доставен контейнер за разделно изхвърляне на отпадъците. Всички служители бяха инструктирани да отделят хартията и да я хвърлят в този жълт кош. Лично аз проверявах дали това се спазва. Но когато не всички са отговорни, няма ефект от разделното събиране на отпадъци. Наши съседи решиха, че този кош може да се използва за изхвърлянето на всякакъв вид отпадък и започнаха да хвърлят в него всичко. Стигна се до там, че в пластмасовия контейнер бяха изхвърлени и горящи отпадъци. Той се запали, наложи се да викаме Пожарна. Сега нямаме кофа за разделно събиране. Имаме уверение, че ще получим нова или старата ще бъде поправена и върната. Но за да не се повтори ситуацията, серизно мислим по въпроса къде да сложим контейнера и как да го обезопасим. Като гражданин по темата “разделно събиране” мога да кажа, че това е много добра идея. Пред блока, в който живея, също има поставени контейнери. Учудващо за мен е това, че дори работещи в близост магазини, ресторанти и кафенета много бързо свикнаха и започнаха да разделят хартията от стъклото. Ако всички го правят, ефект ще има. Но ако съществува недобросъвестност от страна на малцина и нежелание да се научат и да се постарят да приемат новите изисквания, всички ще бъдем потърпевши от тази безотговорност.

Исмет Бабучи, зам.-кмет на община Велинград:
До момента ефект няма
Важно е, че медиите се включиха в разясняването на процеса по разделно събиране на отпадъците. Сега е нужна по-мащабна рекламна кампания, материали и брошури, чиято основна цел да бъде промяна съзнанието на хората. Първо от това трябва да се започне. Преди няколко вечери минах по главната улица и ми направи впечатление, че голяма част от контейнерите за разделно събиране на отпадъци са с отворени капаци и, за съжаление, се ползват за общо сметосъбиране. Това определено ме навежда на мисълта, че до момента ефект от въвеждането на разделно сметосъбиране в града няма. Все още не сме провели среща с фирмата, с която миналата година сключихме договор, но мисля, че и тя няма да е доволна от резултата. Ефектът от разделното сметосъбиране до момента е нулев при положение, че кофите постоянно се отварят и се тараши в тях. Изважда се хартията, предава се на вторични суровини и в тях отново се хвърлят всякакви отпадъци. Трябва да се помисли и за местата, където са поставени - ситуацията в момента крие опасност от пътни инциденти. Най-хубавото от разделното събиране на отпадъци е това, че сметището се пълни по-бавно, защото хартията и стъклото отпадат от общата смет. Но за да има реална полза, усилия трябва да положат всички страни - общината, фирмата-изпълнител и самите граждани.

Да не губим повече време
За повече от половин година разделно сметосъбиране във Велинград особен ефект наистина няма. Липсата на резултат основно се крие в самите нас. Винаги ни е било по-лесно да говорим, отколкото да реализираме думите на практика. Уж сме радостни, че и във Велинград се мисли за бъдещето, а пък по-голямата част от нас дори и не се опитват за разделят отпадъците, сякаш този процес изисква невероятни усилия. Мнозина приемат жълтите кофи просто като още едно място за изхвърляне на боклук. Вина има и самата фирма “Екобулпак”, с която общината сключи договор. Обещаните от нея мащабни разяснителни кампании и детски еко-празници си останаха на нивото на първоначалната агитация. Ясно е, че за да се промени ситуацията, усилия трябва да положат всички. Въпросът е дали за това ще загубим безкрайно много време или осъзнавайки ползата, бързо ще променим поведението си.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай