Велинград - online - Как ще празнуваме 60-тия рожден ден на Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Как ще празнуваме 60-тия рожден ден на Велинград
Публикувано 2008-01-22 09:24:26 от Темпо

Как Велинград ще отбележи своя 60-ти рожден ден? Пътят, по който се стига до конкретните отговори на този въпрос, отново се оказа дълъг, тежък и изпълнен с натрапчиво познати “идеи”. Работната среща Инициативния комитет за честване на 60-тия юбилей на Велинград, провела се на 16 януари, в голяма степен остави усещането за “дежа вю”. Преповториха се толкова предложения и спорове, търкалящи се вече години наред, че кметът Иван Лебанов не скри разочарованието си: “Предлагаме едно и също, трябва да го разчупим. Да направим нещо за гражданите, гостите и рекламата на Велинград. Да се отърсим от неща, които ги правим за никой!”.
В самото начало зам.-кметът Георги Янчев подчерта, че тази година ще хвърлят усилия за празниците на културата и за празника за 60-годишнината на Велинград да поднесем качествен продукт. Общината излезе с писмено предложение с 14 конкретни идеи, между които: да се подобри цялостната визия на централната градска част, да се направи модерен проект за сцената, да се засили медийното партньорство и рекламата, да се върне Денят на минералната вода, а духовите оркестри с мажоретките и фолклорните ансамбли да пнаправят дефилета не само на центъра, а и по бул. “Съединение”. Предложението на общината е акцентът да падне върху изяви, които през последните години са доказали, че се радват на много публика: концерти на “Звънче”, КСТ “Импулс”, водно шоу на Клептуза, професионални и любителски театри. За учениците ще има общинско състезание за историята и традицията на Чепинско и пленер, а за младите дискотеки на открито и спортни състезания. За самия празник на Велинград покана за участие е отправена към група “Сигнал”.
Директорката на Историческия музей Снежана Велева обяви, че те ще направят изложба и научна конференция за 60-годишнината, но е много важно за юбилея да се оправи гробът на патрона на града Вела Пеева. Не трябва да се подценява поводът и финансовите средства трябва да са повече. Важно е най-после да бъде открит вече готовият паметник на Николай Гяуров и да се изпълни отдавнашното решение за кът със снимките на почетните граждани на Велинград. Бранко Манушев настоя за връщане на пленерите, от които оставя следа. Тодор Пашов, председател на Дружеството за защита на Родопите, припомни, че за всяка от кръглите годишнини на Велинград е правено нещо знаково и материално. Той предложи за 60-тия юбилей да се дадат средства за оправяне на примитивните чешми за минерална вода, за да остане нещо трайно. Според него празниците трябва да се свържат с бита на хората, да се възстановят стари традиции като съборите и др. Новият председател на Комисията по образование, култура и здравеопазване Венко Бозев обеща, че Общинският съвет ще се ангажира да осигури финансово празниците при гласуването на бюджета за 2008 г. Той настоя да се разшири кръга на Инициативния комитет, да се търси финансово съдействие от частния и държавния сектор и всички юбилеи на други организации да минат под егидата на 60 години Велинград.
Ангел Горанов предложи да се организира отново национален литературен конкурс, включително и за химн и герб на Велинград. Той поиска да бъде издаден юбилеен сборник, тъй като миналата година Литературният клуб “Н. Вапцаров” навърши 55 години.
За първи път в обсъждането се включиха и учениците Лили Топорчева, Атанас Дулев и Боян Захов. От тяхна страна дойдоха предложения за повече концерти на състави, които харесват на младите, възстановяване на блус-маратона, конкурс за мото, рекламна емблема, снимка на празниците. Боян Захов обяви, че литературният кръг “Свободна мисъл” е готов със спектакъл “Родопа - нашата планина хубава” и предложи да се помисли за нещо монументално - например каменен надпис върху планината (подобно на известния “ХОЛИВУД”).
На участниците в Инициативния комитет бе даден срок до 22 януари да дадат своите предложения писмено и с план-сметка.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола