Велинград - online - Зам.-председателите с 80% от кметската заплата 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Зам.-председателите с 80% от кметската заплата
Публикувано 2008-01-22 09:35:29 от Темпо

Председателят Голомехов ще дарява 1/2 от възнаграждението си
Най-големият спор, който се разрази на извънредната сесия на Общинския съвет на 15 януари, беше за пари.
Нямаше противоречия при гласуването на възнаграждението на председателя на Общинския съвет. Всички съветници бяха единодушни, че както и досега, председателят при 8-часов работен ден трябва да получава заплата, равна на кметската (около 1000 лева). В специално обръщение-декларация Борис Голомехов обяви, че ще работи на 4-часов работен ден (т.е. ще получава около 500 лева). Но количество и качеството на свършеното от него няма да зависи от това, а от желанието му за развитие на общината и затова ще посвети вложи цялото си сърце, енергия, максимална ефективност и воля без оглед на времето и мястото. “Отговорно декларирам, че една втора от месечното ми възнаграждение ще дарявам на пенсионерски клубове, клубове на хора с увреждания, на деца с увреждания и други формации, имащи социално естество”, заявява г-н Голомехов.
Спорно обаче се оказа предложението тримата заместник-председатели (Екатерина Каферинова, Тома Пачалов и Венцислав Еличин) да получават 80% от кметската заплата (около 800 лева). От името на ДПС Мустафа Джамбаз постави въпроса морално ли е заместник-председателите да взимат толкова високо възнаграждение. Припомнено бе, че в предишни мандати Общинският съвет е работил без зам.-председатели, а в други общини техните заплати са като на редовите съветници. От ДПС предложиха решението зам.-председателите да получават 80% от кметската заплата изцяло да отпадне
Екатерина Каферинова опонира, че в комисията, която изготви предложенията за промени, представителят на ДПС не е бил против предложеното и се е подписал, а сега се спекулира пред обществото. По закон зам.-председателите имат право на възнаграждение според обема работа и големината на общината, те са получавали 80% от кметската заплата и в предишния мандат на Общинския съвет, изтъкна г-жа Каферинова. В подкрепа на същата теза се изказаха Лазар Белев, Златко Златанов, д-р Жеко Чешмеджиев и Александър Гагов с аргумента, че така ще се повдигне качеството на работа и това ще компенсира заплатите. От ДПС Али Мареков и Мустафа Джамбаз контрираха, че нищо не налага зам.-председателите да имат 8-часов работен ден и че не финансовият интерес е довел съветниците в Общинския съвет. Приведени бяха примери, че в Ракитово зам.-председателите не получават отделно възнаграждение за този си пост, а в Девин то е 30%. Не е нужно постоянно да гледаме какво правят другите, а да си направим наш и работещ модел, отговори Ал. Гагов. Предложението на ДПС не бе прието и според окончателния вариант на решението, приет с 16 гласа “за” от БСП, Зелена България, ЗНС, ВМРО и ГЕРБ тримата зам.-председатели ще взимат 80% от заплатата на кмета на общината. Досега съветниците сами определяха заплатите си, но с измененията в закона това право им бе отнето и размерът на заплащането вече е строго фиксиран. Редовите общински съветници ще получават месечно възнаграждение, равно на 50% от средната месечна брутна работна заплата в Общинска администрация по данни на НСИ. Тези 50% се формират така: за участие в заседание на Общинския съвет съветникът получава 20% от средната заплата в ОА, а за участие в заседание на постоянните комисии по 15% (всеки съветник е в 2 постоянни комисии). Цифрата, срещу която ще се подписват съветниците за едномесечна работа, вероятно ще е около 250 лева.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай