Велинград - online - Никола Радев гостува на Ротари клуб 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Никола Радев гостува на Ротари клуб
Публикувано 2008-01-29 08:50:27 от Темпо

Роденият във Варна писател Никола Радев гостува на Ротари клуб - Велинград вечерта на 24 януари. Неговото творчество бе представено от пазарджишкия литературен критик Никола Иванов, който припомни, че Никола Радев наследи Николай Хайтов на поста председател на Съюза на българските писатели и е единственият носител на най-голямата руска награда за литература “Михаил Шолохов”. Друг интересен факт от биографията на Никола Радев е, че той 10 години работи като директор на издателство “Профиздат” и като такъв поема риска да публикува изключително смелия за времето си роман “Хайка за вълци” на Ивайло Петров. Никола Иванов подробно представи книгата на Никола Радев “Когато Господ ходеше по земята”, определяйки я като една от най-добрите в българската белетристика. Като възпитаник на Московския литературен университет “Максим Горки”, Никола Радев разказва свои спомени и случки от Русия, без да пести нито от хумора, нито от истината за трагичните съдби на част от героите. Книгата “Когато Господ ходеше по земята” има и превод на руски, но той е цензуриран, което е показателно за отношението и на сегашната власт в Кремъл към свободата на словото, каза Н. Иванов.
Гостът Никола Радев си спомни, че е идвал в хотел “Олимп” преди много години, когато сградата бе почивна станция на Българския морски флот (самият Н. Радев години наред кръстосва морета и океани като помощник-капитан на кораб). Новият облик на хотела му даде основание да бъде оптимист, че има надежда България да се оправи. Той разказа за работата си като литератор, благодарение на която е познавал много от най-изявените български творци и за днешния си ден, в който все повече се убеждава, че бракът и семейството са най-ценни, когато дойде старостта.
В срещата участва и д-р Александър Попов, който подчерта, че велинградските литератори е трябвало да поканят Никола Радев и че неговото творчество вдъхва надежда, че българската литература е преживяла вече своя стрес. Гост на срещата на Ротари клуб - Велинград беше и поетът Ангел Горанов, който предложи стихове от новата си стихосбирка.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води