Велинград - online - Започва нов опит за избор на местен “Гиньо Ганев” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Започва нов опит за избор на местен “Гиньо Ганев”
Публикувано 2008-01-29 09:10:53 от Темпо

От всичките 265 общини в България в момента само в 17 има избран и работи омбудсман - зад наложилата се в употреба шведска дума стои фигурата на обществения посредник. Със задачата такъв да бъде избран и да заработи и във Велинград се е заел Фондът за превеция на престъпността ИГА, който получи финансова помощ от Фонда за демокрация на ООН за своя проект “Да служи и подобрява”. По този проект в 12 общини в страната ще бъдат направени важни стъпки за по-високата информираност на гражданите за работата на обществения посредник и за откриването и избирането на най-добрите кандидатури за тази нова демократична институция.
Първата такава стъпка във Велинград бе направена на 24 януари, когато в голямата зала на общината се проведе информационен ден, на чието откриване присъстваха кметът Иван Лебанов, общински съветници, журналисти, но за жалост липсваха граждани. Местен партньор на ИГА по проекта ще бъде сдружение “Граждански ценности” с председател Михаил Алексиев.
Проектът бе представен от Мариана Бойрикова - координатор от ИГА, Светослав Георгиев и Антоанета Цонева, които имат стаж като обществени посредници в Столична община, а в момента работят по темата в Института за развитие на публичната среда, обществения посредник на община Батак Малина Димова и социолога Олег Комсалов.
Светослав Георгиев направи паралел между обществения посредник и народния трибун в древен Рим, чиято задача е била да защитава правата на плебеите от административния произвол и за целта е разполагал със силното оръжие на ветото върху решенията на сенаторите. Другият много популярен паралел е с арменския поп, който в Османската империя е бил посредник между заточениците в Диарбекир и Високата порта. Благодарение на ключовата си роля арменският поп се е превърнал в синоним на последна възможност за решаване на даден проблем, когато са изчерпани всички други начини и средства. Днес ролята на национален омбудсман в България е поверена на Гиньо Ганев (не случайно в социологическата анкета един велинградчанин определя бъдещия местен омбудсман като “Гиньо Ганев във Велинград”), а изключително авторитетния пост европейски омбудсман, въведен през 1993 г. в ЕС, се заема от гръцкия професор Никифорис Диамандурос.
Една от големите трудности пред институцията обществен посредник в общините е законова. Законовата рамка е един единствен член в ЗМСМА, в който се казва, че общините може да избират обществен посредник. От “може” не поизтича задължение и затова толкова малко общини изграждат тази демократична институция. Община Велинград бе похвалена от всички лектори, че в Правилника на Общинския съвет има отделена цяла глава за избора на омбудсман, което е пряко доказателство за воля да бъде избран такъв. Още предишният Общински съвет проведе процедура, но тя не приключи с избор на обществен посредник. Причината е изискваното безпрецедентно мнозинство - “за” трябва да гласуват 2/3 от общия брой съветници. Постигането на такова съгласие между политическите сили в местните парламенти е изключително тежка задача, пред която ще се изправи и настоящият Общински съвет. Това е трудно упражнение в демокрация и политическа зрялост, каза Антоанета Цонева. Затова препоръката на експертите бе да се търси консенсус не по партийна кандидатура, а за гражданска фигура, с професионални знания и обществен авторитет и като резултат на широки консултации с гражданското общество. Обществото трябва да има по-голям достъп до това какво прави властта, хората трябва да могат да държат отговорни тези, които са изпратили като свои представители във властта. Общественият посредник няма властови правомощия, но със силата на своя авторитет той може да отстоява правата на гражданите, да бъде част от гражданския контрол върху администрацията. Неговата роля е особено важна в конфликтни ситуации, когато става въпрос не само за спазването на закона, а и за справедливостта. Властта винаги може да упражни закона така, че да вземе решения, които не са справедливи и правилни, каза А. Цонева. И точно в такива случаи има нужда от обществения посредник като фигура, която защитава справедливото и правилно решение от името на гражданите - работодателите, които със своите данъци плащат заплатите на властимащите и администрацията. Общественият посредник не трябва да бъде поредният чиновник в Общинска администрация, каза омбудсманът на Батак Малина Димова. Тя разказа за трудния път, по който в Батак е заработила институцията и за проблемите от своята практика. Най-често хората търсят обществения посредник за проблеми с връщане на земя, неспазване на сроковете и “мълчалив отказ” от страна на администрацията, лошо обслужване от страна на дружества като “ВиК” и Енерго и др. Мариана Бойрикова представи досегашния опит на ИГА и социологическо проучване в трите общини в нашата област, където работи обществен посредник (Пазарджик, Лисичево и Батак). Интересни изводи следват и от социологическото проучване, проведено по темата във Велинград, данни от което публикуваме отделно.
Първият информационен ден по темата за общественият посредник във Велинград приключи с коктейл в “Чинарите”. Много по-важно е обаче как ще протече и приключи същинската работа и дали този път съветниците ще проявят мъдростта да спрат да превръщат поста на обществения посредник в разменна монета, както го правиха в предишния мандат. Хубаво е, че в лицето на ИГА ще има един наблюдател повече, за да бъде този път изборът на гражданския защитник във Велинград по-прозрачен за самите граждани.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай