Велинград - online - Започва нов опит за избор на местен “Гиньо Ганев” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Започва нов опит за избор на местен “Гиньо Ганев”
Публикувано 2008-01-29 09:10:53 от Темпо

От всичките 265 общини в България в момента само в 17 има избран и работи омбудсман - зад наложилата се в употреба шведска дума стои фигурата на обществения посредник. Със задачата такъв да бъде избран и да заработи и във Велинград се е заел Фондът за превеция на престъпността ИГА, който получи финансова помощ от Фонда за демокрация на ООН за своя проект “Да служи и подобрява”. По този проект в 12 общини в страната ще бъдат направени важни стъпки за по-високата информираност на гражданите за работата на обществения посредник и за откриването и избирането на най-добрите кандидатури за тази нова демократична институция.
Първата такава стъпка във Велинград бе направена на 24 януари, когато в голямата зала на общината се проведе информационен ден, на чието откриване присъстваха кметът Иван Лебанов, общински съветници, журналисти, но за жалост липсваха граждани. Местен партньор на ИГА по проекта ще бъде сдружение “Граждански ценности” с председател Михаил Алексиев.
Проектът бе представен от Мариана Бойрикова - координатор от ИГА, Светослав Георгиев и Антоанета Цонева, които имат стаж като обществени посредници в Столична община, а в момента работят по темата в Института за развитие на публичната среда, обществения посредник на община Батак Малина Димова и социолога Олег Комсалов.
Светослав Георгиев направи паралел между обществения посредник и народния трибун в древен Рим, чиято задача е била да защитава правата на плебеите от административния произвол и за целта е разполагал със силното оръжие на ветото върху решенията на сенаторите. Другият много популярен паралел е с арменския поп, който в Османската империя е бил посредник между заточениците в Диарбекир и Високата порта. Благодарение на ключовата си роля арменският поп се е превърнал в синоним на последна възможност за решаване на даден проблем, когато са изчерпани всички други начини и средства. Днес ролята на национален омбудсман в България е поверена на Гиньо Ганев (не случайно в социологическата анкета един велинградчанин определя бъдещия местен омбудсман като “Гиньо Ганев във Велинград”), а изключително авторитетния пост европейски омбудсман, въведен през 1993 г. в ЕС, се заема от гръцкия професор Никифорис Диамандурос.
Една от големите трудности пред институцията обществен посредник в общините е законова. Законовата рамка е един единствен член в ЗМСМА, в който се казва, че общините може да избират обществен посредник. От “може” не поизтича задължение и затова толкова малко общини изграждат тази демократична институция. Община Велинград бе похвалена от всички лектори, че в Правилника на Общинския съвет има отделена цяла глава за избора на омбудсман, което е пряко доказателство за воля да бъде избран такъв. Още предишният Общински съвет проведе процедура, но тя не приключи с избор на обществен посредник. Причината е изискваното безпрецедентно мнозинство - “за” трябва да гласуват 2/3 от общия брой съветници. Постигането на такова съгласие между политическите сили в местните парламенти е изключително тежка задача, пред която ще се изправи и настоящият Общински съвет. Това е трудно упражнение в демокрация и политическа зрялост, каза Антоанета Цонева. Затова препоръката на експертите бе да се търси консенсус не по партийна кандидатура, а за гражданска фигура, с професионални знания и обществен авторитет и като резултат на широки консултации с гражданското общество. Обществото трябва да има по-голям достъп до това какво прави властта, хората трябва да могат да държат отговорни тези, които са изпратили като свои представители във властта. Общественият посредник няма властови правомощия, но със силата на своя авторитет той може да отстоява правата на гражданите, да бъде част от гражданския контрол върху администрацията. Неговата роля е особено важна в конфликтни ситуации, когато става въпрос не само за спазването на закона, а и за справедливостта. Властта винаги може да упражни закона така, че да вземе решения, които не са справедливи и правилни, каза А. Цонева. И точно в такива случаи има нужда от обществения посредник като фигура, която защитава справедливото и правилно решение от името на гражданите - работодателите, които със своите данъци плащат заплатите на властимащите и администрацията. Общественият посредник не трябва да бъде поредният чиновник в Общинска администрация, каза омбудсманът на Батак Малина Димова. Тя разказа за трудния път, по който в Батак е заработила институцията и за проблемите от своята практика. Най-често хората търсят обществения посредник за проблеми с връщане на земя, неспазване на сроковете и “мълчалив отказ” от страна на администрацията, лошо обслужване от страна на дружества като “ВиК” и Енерго и др. Мариана Бойрикова представи досегашния опит на ИГА и социологическо проучване в трите общини в нашата област, където работи обществен посредник (Пазарджик, Лисичево и Батак). Интересни изводи следват и от социологическото проучване, проведено по темата във Велинград, данни от което публикуваме отделно.
Първият информационен ден по темата за общественият посредник във Велинград приключи с коктейл в “Чинарите”. Много по-важно е обаче как ще протече и приключи същинската работа и дали този път съветниците ще проявят мъдростта да спрат да превръщат поста на обществения посредник в разменна монета, както го правиха в предишния мандат. Хубаво е, че в лицето на ИГА ще има един наблюдател повече, за да бъде този път изборът на гражданския защитник във Велинград по-прозрачен за самите граждани.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай