Велинград - online - Защо такса смет във Велинград е 16 пъти по-висока от Асеновград? 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Защо такса смет във Велинград е 16 пъти по-висока от Асеновград?
Публикувано 2008-02-05 09:25:24 от Темпо

Г-н Илия Николов Даскалов, жител на Велинград, дойде в редакцията на “Темпо” със съобщенията, които всеки гражданин получава от общината за дължимата такса смет. Тъй като съпругата му има имот и в Асеновград, носеше и съобщението от тамошната община.
Какво показват цифрите? Във Велинград промилите за такса битови отпадъци за 2007 г. са 1.60 за жилищни и 10.00 промила за нежилищни имоти. В Асеновград промилите са 0.60 - и за жилищни, и за нежилищни имоти. Същата драстична разлика е съществувала и през 2004 г., преди рязкото увеличаване на данъчните оценки на имотите, заради което всички общини намалиха промилите за такса смет. През 2004 г. във Велинград промилите са били 3.00 за жилищни и 16.00 за нежилищни имоти. По същото време в Асеновград промилите за двата вида имоти са 1.20.
Изчисленията на г-н Даскалов сочат, че през 2007 г. във Велинград сме плащали 2.66 пъти по-висока такса смет за жилищни и 16.66 пъти (!) по-висока такса за нежилищни имоти. И то при положение, че боклукът на Асеновград се извозва на сметището в Цалапица, което е на поне 20 километра от града!
Още едно изчисление: парите, които се плащат за такса смет на нежилищен имот в центъра на Велинград, са толкова, че на човек му излиза по-евтино 52 седмици в годината да си вземе такси и сам да си изхвърли боклуците на сметището над Каменица.
Какво да прави при това положение собственикът на нежилищен имот във Велинград? Оказва се, че има варианти да намали дължимата сума за такса смет. Таксата от 10 промила е за нежилищни имоти за търговска дейност. Ако имате магазин на централна улица във Велинград, ще трябва да я плащате. Но ако имотът не се ползва за търговия, то това се декларира в общината и таксата се намалява. Другият вариант е да изберете да плащате на брой съдове за отпадъци - в този случай също може да дължите по-малко пари.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


За да остане природа в България