Велинград - online - ВАС решава дали да касира изборите за Общински съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ВАС решава дали да касира изборите за Общински съвет
Публикувано 2008-02-05 10:19:16 от Темпо

На 30 януари 2008 г. тричленен състав на Върховния административен съд с председател съдия Нина Докторова заседава по делото срещу решението, с което Пазарджишкият административен съд обяви за законносъобразни изборите за Общински съвет - Велинград. Делото във ВАС бе образувано по жалби на Мила Пройчева, кандидат за общински съветник от ССД и на НДСВ, които обжалваха изборите и пред по-долната съдебна инстанция. На заседанието на ВАС бяха призовани като заинтересована страна всички новоизбрани общински съветници, но се яви единствено Тома Пачалов. От страна на Общинската избирателна комисия поради отсъствието на председателя Заварин Маров, който е в Канада, се яви зам.-председателката Ива Станчева.
Адвокат Арнаудов, нает от Т. Пачалов, Ек. Каферинова и В. Колчагова, поиска да бъде даден ход на делото, но да не бъдат уважени жалбите и да се остави в сила решението на Пазарджишкия административен съд. Решението на Общинската избирателна комисия за избор на Общински съвет е стабилен административен акт, който е влязъл в сила и не може да бъде изменян, пледира адвокат Арнаудов. Обратната позиция защити адвокат Сурлеков, представляващ Мила Пройчева и НДСВ. Той поиска да бъде отменено решението, постановено от ПАС и делото да бъде върнато за разглеждане от друг състав в Пазарджик. Главен аргумент в жалбата на НДСВ е свързан с регистрацията на основни партии и коалиции за участие в изборите за Общински съвет. Има решения на ОИК - Велинград за регистрация с дати, които са след определения от ЦИКМИ краен срок. Според адвокат Сурлеков ако това доказателство бъде прието от съда, се налага делото да бъде върнато за произнасяне от друг състав.
Прокурорът по делото обяви, че жалбите с искане за касиране на изборите за Общински съвет - Велинград са неоснователни. Регистрацията на участниците предхожда избора и към датата на изборите има яснота кои ще бъдат избирани. Няма законова възможност за контрол по законосъобразността на решенията на ОИК, подчерта прокурорът. Липсата на подписи върху протоколите също не е основание те да бъдат обявени за недействителни. Изтъкнато бе и това, че гласовете за искащите касиране на изборите кандидати за общински съветници, не преодоляват определената по закон общинска избирателна квота. Прокурорът поиска да остане в сила решението на Пазарджишкия административен съд. Адвокат Сурлеков оспори неговите твърдения и подчерта, че има възможности за косвен съдебен контрол върху решенията на ОИК.Съдиите от ВАС ще трябва да се произнесат по искането за касиране на изборите за Общински съвет - Велинград в законовия 14-дневен срок.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай