Велинград - online - ВАС решава дали да касира изборите за Общински съвет 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

ВАС решава дали да касира изборите за Общински съвет
Публикувано 2008-02-05 10:19:16 от Темпо

На 30 януари 2008 г. тричленен състав на Върховния административен съд с председател съдия Нина Докторова заседава по делото срещу решението, с което Пазарджишкият административен съд обяви за законносъобразни изборите за Общински съвет - Велинград. Делото във ВАС бе образувано по жалби на Мила Пройчева, кандидат за общински съветник от ССД и на НДСВ, които обжалваха изборите и пред по-долната съдебна инстанция. На заседанието на ВАС бяха призовани като заинтересована страна всички новоизбрани общински съветници, но се яви единствено Тома Пачалов. От страна на Общинската избирателна комисия поради отсъствието на председателя Заварин Маров, който е в Канада, се яви зам.-председателката Ива Станчева.
Адвокат Арнаудов, нает от Т. Пачалов, Ек. Каферинова и В. Колчагова, поиска да бъде даден ход на делото, но да не бъдат уважени жалбите и да се остави в сила решението на Пазарджишкия административен съд. Решението на Общинската избирателна комисия за избор на Общински съвет е стабилен административен акт, който е влязъл в сила и не може да бъде изменян, пледира адвокат Арнаудов. Обратната позиция защити адвокат Сурлеков, представляващ Мила Пройчева и НДСВ. Той поиска да бъде отменено решението, постановено от ПАС и делото да бъде върнато за разглеждане от друг състав в Пазарджик. Главен аргумент в жалбата на НДСВ е свързан с регистрацията на основни партии и коалиции за участие в изборите за Общински съвет. Има решения на ОИК - Велинград за регистрация с дати, които са след определения от ЦИКМИ краен срок. Според адвокат Сурлеков ако това доказателство бъде прието от съда, се налага делото да бъде върнато за произнасяне от друг състав.
Прокурорът по делото обяви, че жалбите с искане за касиране на изборите за Общински съвет - Велинград са неоснователни. Регистрацията на участниците предхожда избора и към датата на изборите има яснота кои ще бъдат избирани. Няма законова възможност за контрол по законосъобразността на решенията на ОИК, подчерта прокурорът. Липсата на подписи върху протоколите също не е основание те да бъдат обявени за недействителни. Изтъкнато бе и това, че гласовете за искащите касиране на изборите кандидати за общински съветници, не преодоляват определената по закон общинска избирателна квота. Прокурорът поиска да остане в сила решението на Пазарджишкия административен съд. Адвокат Сурлеков оспори неговите твърдения и подчерта, че има възможности за косвен съдебен контрол върху решенията на ОИК.Съдиите от ВАС ще трябва да се произнесат по искането за касиране на изборите за Общински съвет - Велинград в законовия 14-дневен срок.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Пречистване на отпадни води