Велинград - online - ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Трифон Зарезан или Свети Валентин ще празнувате 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

ГЛЕДНИ ТОЧКИ с Димитрина Късева: Трифон Зарезан или Свети Валентин ще празнувате
Публикувано 2008-02-12 09:15:43 от Темпо

инж. Мария Табакова:
Когато има любов, празник е целият живот
Трифон Зарезан е празник на лозарите. Този ден най-силно могат да го почувстват тези, които са дълбоко свръзани със земята, с лозата. Иначе за всеки друг това е просто още един повод за празнуване. Защото празника си го правим всички ние. Аз не чувствам като свой празник Свети Валентин. За любовта празник според мен е всеки ден – и дъждовният, и зимният, и бурният, и топлият. Защото любовта е тръпка, чувство, магия. Когато я има, празник е целият живот.

Боряна Стаева,
Младите не се вълнуват дали празникът е православен или католически
Без любов в живота не може. Затова нека се празнува и ден като Свети Валентин. Прави ми впечатление, че на този ден младите се отпускат, проявяват своята оригиналност, избирайки всевъзможни подаръци, за да засвидетелстват своите чувства. Нека да има сърца, валентинки, цветя, плюшени играчки. Щом този начин на празнуване се харесва, нека да го има. Не виждам проблем, ако човек избере да празнува Свети Валентин вместо Трифон Зарезан. Младите не правят разлика между това дали празникът е православен и традиционен за нас, българите или католически. Ние обръщаме внимание на тези неща, по-младите се вълнуват от самия празник. Затова нека да го има и Свети Валентин. Важни са чувствата и емоциите, които съпътстват този ден, а не от къде идва празникът.

Иван Златарев, мебелист:
Нашият български празник е Трифон Зарезан
Нашето семейство има малко лозе и всяка година с огромно удоволствие и желание берем грозде и си правим вино. Няма нищо по-хубаво от това да пийнеш вино, което сам си направил и да го споделиш с близки и приятели. Затова за мен истинският празник е Трифон Зарезан. Това си е нашият, български празник. Той е свързан с нашите български традиции, които трябва да се пазят. Не се притеснявам, че в моето семество тази традация за празнуване на Трифон Зарезан ще се изгуби. Мисля, че примерът, който даваме на децата си и начинът, по който ги възпитаваме, е в основата една традиция да бъде запазена или загубена.

Да популяризираме Трифон Зарезан в Европа Не бих отрекла празнуването нито на Трифон Зарезан, нито на Свети Валентин. Всеки има право да се весели според собственото си усещане за празничност. Дали с Трифон или с Валентин - няма значение, когато знаеш кой си и от къде си, когато не забравяш корените си и миналото си. Би било хубаво, ако и ние успеем в бъдеще да накараме живещите на запад да приемат и да празнуват като свои наши традиционни празници, какъвто в конкретния случай е Трифон Зарезан. За целта обаче този ден и неговото отбелязване с всичките характерни ритуали трябва да се популяризира. Тогава и в Европа ще се питат дали да празнуват Трифон Зарезан или Свети Валентин.

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай