Велинград - online - Пневмоболницата в списъка на защитените от приватизация 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Пневмоболницата в списъка на защитените от приватизация
Публикувано 2008-02-12 09:20:46 от Темпо

Един от символите на града ни е Специализираната болница по пневмо-фтизиатрични заболявания “Св. Петка Българска” - Пневмоболницата. И сега, когато на дневен ред в нашето общество са приватизацията на болници, протести на здарви работници, недоволство сред хората от здравната реформа и каса, потърсихме управителката д-р Елена Шопова с въпроса “Ще бъде ли приватизирана Пневмоболницата?”. Д-р Шопова е специалист по вътрешни болести, белодробни болести и туберкулоза, магистър по здравен мениджмънт с квалификация “Мениджър в здравеопазването” и е член на Европейското респираторно дружество със седалище в Швейцария. Тя започна разговора с новината, че Пневмоболницата е под № 12 в списъка на защитените от приватизация болници, съставен от Министерството на здравеопазването и одобрен от парламента. В този списък под № 65 е и друг обект във Велинград - Балнеологичният център “Камена”.
Пневмоболницата ще продължи да изпълнява своята функция, като обслужва директно общините от нашата област. Успоредно с това ще се бори за по-висока акредитация от “много добра”, след като изтече 4-годишният период. За да е в “защитения списък” голямо значение според д-р Шопова има и икономическата стабилност на Пневмоболницата: непрекъснати ремонти, закупуване на нова апаратура, спечелени проекти. Лечебното заведение приключва 2007 г. без просрочени задължения и с печалба от 109 000 лева, като са извършени ремонти за 162 000 лева и са инвестирани 38 000 лева в медицинска апаратура. По програми на МЗ са спечелени два проекта на стойност 200 000 лева - за изграждане на асансьор и за купуване на рентгенов апарат. Средната брутна работна заплата в болницата е 454 лева, като има готовност за изплащане на по-високи заплати - над 650 лева за лекар и 440 за мед. сестри веднага след сключване на колективния трудов договор.
Пневмоболницата продължава да работи и по програмата “Астма и йога”, по която е спечелен проект за 13 386 евро от европейските структурни фондове. От 3 години под ръководството на д-р Антоанина Вичева от Областния диспансер - София тук се обучават пациенти в някои йога практики, които са подходящи и ефективни при комплексното лечение на хроничните белодробни заболявания - астма и ХОББ. В Пневмоболницата за това са обучени две рехабилитаторки. От 2007 г. е сключен договор с Оздравителното училище “Хр. Смирненски” в Ракитово за подпомагане и работа на болницата с персонала и учениците от учебното заведение. Пневмоболницата е направила и дарения за училището, като последното е от 15 януари 2008 г. - 80 броя турбохалера (помпички), необходими за здравето на учениците.
Особена гордост за болницата е спечеленият проект по европейската програма “Леонардо да Винчи”, по която предстои участие на д-р Елена Шопова в Плимут, Англия през март. Също през март ще бъдат открити нова конферентна зала, модерна стерилизационна и фотолаборатория към рентгеновия кабинет.
Накрая д-р Шопова напомни на всички, които искат да се отърват от зависимостта си към цигарите, че в Пневмоболницата функционира кабинет за борба с тютюнопушенето и че не трябва да забравяме, че то е най-големият враг на белите дробове.
Веска Божкова

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай