Велинград - online - Лоши резултати от разделното събиране, ще става “доброзорно” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Лоши резултати от разделното събиране, ще става “доброзорно”
Публикувано 2008-02-12 09:41:40 от Темпо

Заместник-кметът Исмет Бабучи покани на работна среща на 7 февруари представители на фирмата “Екобулпак”, с която общината сключи договор за разделно събиране на отпадъците. Очакваният ефект от въвеждането на този обичаен за Европа, но нов за България метод във Велинград не е на висота.
На срещата от “Екобулпак” представиха отчет как функционира системата за разделно събиране на отпадъци от юли до декември 2007 г. Поставени са 160 броя жълти и 90 броя зелени контейнери на обща стойност 129 408 лева. Броят на контейнерите е почти двойно по-голям от изискванията на еко-ведомствата. Фирмата е изградила до градското сметище площадка за временно съхранение на отпадъците от стъкло за 14 400 лева. За информационно-образователна кампания във Велинград “Екобулпак” е дала 6 374 лева. Разходите за обслужване на системата за разделно събиране са 24 606 лева. Системата функционира нормално, но е притеснително, че само 11% от събрания отпадък е “чист”. Това говори, че все още велинградчани не са достатъчно информирани и не разделят отпадъците по видове. В контейнерите за общ отпадък има 4 пъти повече отпадъци от опаковки, отколкото в поставените за целта жълти контейнери.
Г-н Стефан Адалов, директор “Разделно събиране” в “Екобулпак” отчете, че местните избори през есента са повлияли негативно върху процеса на по-масирана кампания за ползите от разделното събиране. Кампанията сред децата и учениците пък е пострадала от учителската стачка. Сега е време общината да заостри вниманието на хората и те да разберат, че на един следващ етап може да плащат двойно за разделното събиране на отпадъците. Процесът трябва да е “доброзорен” и ако системата продължи да функционира по този неефективен начин, не само че такса смет няма да намалява, а общината трябва да въведе санкции за нарушителите. Другата нужна мярка е многобройните хотели във Велинград да се задължат да въведат система за разделно събиране на отпадъци.
Управителят на общинската фирма “Стройком” Иван Бояджиев също бе на мнение, че сме свидетели на безхаберие от страна на велинградчани по отношение на разделното събиране. “Стройком” чисти жълтите контейнери и наблюденията сочат, че има места, заведения, училища, където вече много сериозно и отговорно разделят отпадъка. Той открои като важен проблем, че вече са изгорени 6 жълти контейнера, а доста са счупени. Трябва да се знае и че капацитетът на градското сметище е на изчерпване и ако го заливаме с хартия и пластмаса, в един момент ще се озовем в положението на столичани и няма да има къде да се изхвърля боклука.
Зам.-кметът Бабучи поиска от “Екобулпак” да осигурят обучени хора, които да контролират процеса и да санкционират нарушителите. Мнението на фирмата е, че това може да стане, но само ако има ефективност. Г-н Бабучи настоя да бъдат поставени по-малки кошове за боклук в центъра и в парковете, а зам.-кметът Валя Цветанова - контейнерите да се разположат така, че да са по-близо до хората, защото трудно някой ще носи отпадъци на 800 метра от дома си. Г-жа Цветанова подчерта, че желанията на общината и на “Екобулпак” за по-ефективно разделно събиране съвпадат и е време да се набележат конкретни мерки и да се изработи залегналата в договора цялостна концепция за решаване на проблемите.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай