Велинград - online - Лоши резултати от разделното събиране, ще става “доброзорно” 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Лоши резултати от разделното събиране, ще става “доброзорно”
Публикувано 2008-02-12 09:41:40 от Темпо

Заместник-кметът Исмет Бабучи покани на работна среща на 7 февруари представители на фирмата “Екобулпак”, с която общината сключи договор за разделно събиране на отпадъците. Очакваният ефект от въвеждането на този обичаен за Европа, но нов за България метод във Велинград не е на висота.
На срещата от “Екобулпак” представиха отчет как функционира системата за разделно събиране на отпадъци от юли до декември 2007 г. Поставени са 160 броя жълти и 90 броя зелени контейнери на обща стойност 129 408 лева. Броят на контейнерите е почти двойно по-голям от изискванията на еко-ведомствата. Фирмата е изградила до градското сметище площадка за временно съхранение на отпадъците от стъкло за 14 400 лева. За информационно-образователна кампания във Велинград “Екобулпак” е дала 6 374 лева. Разходите за обслужване на системата за разделно събиране са 24 606 лева. Системата функционира нормално, но е притеснително, че само 11% от събрания отпадък е “чист”. Това говори, че все още велинградчани не са достатъчно информирани и не разделят отпадъците по видове. В контейнерите за общ отпадък има 4 пъти повече отпадъци от опаковки, отколкото в поставените за целта жълти контейнери.
Г-н Стефан Адалов, директор “Разделно събиране” в “Екобулпак” отчете, че местните избори през есента са повлияли негативно върху процеса на по-масирана кампания за ползите от разделното събиране. Кампанията сред децата и учениците пък е пострадала от учителската стачка. Сега е време общината да заостри вниманието на хората и те да разберат, че на един следващ етап може да плащат двойно за разделното събиране на отпадъците. Процесът трябва да е “доброзорен” и ако системата продължи да функционира по този неефективен начин, не само че такса смет няма да намалява, а общината трябва да въведе санкции за нарушителите. Другата нужна мярка е многобройните хотели във Велинград да се задължат да въведат система за разделно събиране на отпадъци.
Управителят на общинската фирма “Стройком” Иван Бояджиев също бе на мнение, че сме свидетели на безхаберие от страна на велинградчани по отношение на разделното събиране. “Стройком” чисти жълтите контейнери и наблюденията сочат, че има места, заведения, училища, където вече много сериозно и отговорно разделят отпадъка. Той открои като важен проблем, че вече са изгорени 6 жълти контейнера, а доста са счупени. Трябва да се знае и че капацитетът на градското сметище е на изчерпване и ако го заливаме с хартия и пластмаса, в един момент ще се озовем в положението на столичани и няма да има къде да се изхвърля боклука.
Зам.-кметът Бабучи поиска от “Екобулпак” да осигурят обучени хора, които да контролират процеса и да санкционират нарушителите. Мнението на фирмата е, че това може да стане, но само ако има ефективност. Г-н Бабучи настоя да бъдат поставени по-малки кошове за боклук в центъра и в парковете, а зам.-кметът Валя Цветанова - контейнерите да се разположат така, че да са по-близо до хората, защото трудно някой ще носи отпадъци на 800 метра от дома си. Г-жа Цветанова подчерта, че желанията на общината и на “Екобулпак” за по-ефективно разделно събиране съвпадат и е време да се набележат конкретни мерки и да се изработи залегналата в договора цялостна концепция за решаване на проблемите.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола