Велинград - online - Три общини ще търсят по-кратък път до Гърция 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Три общини ще търсят по-кратък път до Гърция
Публикувано 2008-02-12 09:54:00 от Темпо

Трите общини Велинград, Доспат и Сатовча замислят общ проект, който би скъсил разстоянието от Велинград до Гоце Делчев и гръцката граница с около 42 километра. Маршрутът е Велинград - Ранча - Сатовча - Гоце Делчев, като минава през Ковачевица и Стойчев чарк. Ако се намерят средства за асфалтиране на съществуващия, но в много лошо състояние 12-километров участък, ползата ще е обща: за велинградчани по-пряк път до Гърция, за жителите на Доспат и Сатовча, а и за чаканите гръцки туристи - по-кратко и комфортно пътуване до Велинград. Идеята бе обсъдена на 7 и 8 февруари при гостуването на кметовете на Сатовча д-р Арбен мименов и на Доспат Антим Пържанов във Велинград по покана на нашия кмет Иван Лебанов.
След срещата д-р Мименов, който управлява вече трети мандат, изрази задоволство, че са намерили разбиране и подкрепа. Велинград, Доспат и Сатовча са три общини от три различни области, но един такъв съвместен проект би им помогнал да получат много повече точки при кандидатстване за европейски пари. Освен че ще се скъсят разстоянията и ще се улеснят транспортните връзки, пътят преминава през изключително красиви местности и дава отлични възможности за развитие на туризма. В същата посока бе и оценката на зам.-кмета на Доспат Евтим Чолаков.
Д-р Мименов изброи трудностите, пред които са изправени малките общини като нашите при кандидатстване по европроекти. Първата е недостатъчния административен капацитет: от една страна държавата иска общините да изграждат такъв, а от друга сега отново налага съкращения на служителите. Освен звеното в администрацията е нужна и лецинзирана фирма, чийто услуги струват пари. Един работен проект за пречиствателна станция е 26 000 лева, а за 1 километър път е минимум 6000 лева - тези цифри са еднакви и за малката, и за голямата община. Но се отразяват по съвсем различен начин върху бюджета на малка община с капиталова субсидия от 150 000 лева и на голяма община със субсидия от 2 милиона лева. Не на последно място финансирането на европроектите идва след тяхното изпълнение и вече повече от година се бави създаването на държавен фонд, който да подпомага финансово участието на общините. “Държавата трябва да разбере, че кандидатстването по проекти е голяма мъка за малките общини”, каза д-р Мименов, който е поставял многократно този проблем и като член на Управителния съвет на Националното сдружение на общините.
Въпреки проблемите община Сатовча има с какво да се похвали. Вече 5 години там е създадена и работи Местна инициативна група (МИГ). За сравнение във Велинград опитите да се направи работеща МИГ засега са драматично неуспешни. С проекти въпросната МИГ в Сатовча е направила 36 километра селски пътища, млекоизкупвателен пункт, сушилни за билки, гъби и дървен материал, биологично стопанство и е развила микрокредитирането. Срещата на кметовете и техните екипи от трите общини завърши с оповестяването на добри намерения. Остава да чакаме добрите резултати и в скорошно бъдеще туристите да тръгнат по по-кратък маршрут до и от Гърция.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай