Велинград - online - Книгата “Якоруда, българската драма” ще бъде представена във Велинград 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Книгата “Якоруда, българската драма” ще бъде представена във Велинград
Публикувано 2008-02-19 09:47:36 от Темпо

Дружеството за защита на Родопите - Велинград организира на 23 февруари от 10.30 часа представяне на книгата “Якоруда, българската драма” от Живко Сахатчиев. Срещата ще се проведе в голямата зала на общината поради очаквания голям обществен интерес към издадената през 2007 г. книга. Живко Сахатчиев провокира още с посвещението на първата страница на краеведския си труд: “Тази книга се посвещава на всички якорудчани с българско самосъзнание, с изключение на Емилия Масларова, Ирина Бокова, Филип Боков и Зорка Първанова, които като министри, депутати, премиерски и президентски съветници нито един път не издигнаха глас на протест срещу турцизацията на българските мохамедани в родния си край”.
На близо 800 страници Живко Сахатчиев разказва пълната с превратности история на Якоруда и то по начин, който проф. Георги Марков оценява така: “Много от прочетеното в следващите страници ще учуди дори професионалисти, застанал на високата “камбанария” на националната история в невъзможност да съзре събитията от “местно” значение.... Тук държа да изтъкна проявената от автора доблест в противопоставянето на наглите опити за реалибитация на Османската империя, в чиито предели според някои добре платени “мекерета” нямало насилия, кланета и геноцид! Историята не би трябвало отново да бъде сведена да унизителното положение да слугува на политиката в желанието да бъде насилена и да се повтори”.
Съдбата на автора Живко Сахатчиев и на неговото семейство също е изпълнена с превратности: единият му дядо е сред учредителите на ВМОРО, заловен от турците през Илинденското въстание; другият дядо е заклан при разгрома на въстанието в Белица; баща му е изпратен в концлагер, а от 1949 до 1954 г. семейството е принудително изселено. Живко Сахатчиев е завършил география, с издирени от него и учениците му предмети се създава музея в Якоруда, носител е на много звания, медали, орден “Кирил и Методий” I степен. В момента е председател на Общонародния комитет “Васил Левски” в Якоруда, където е изградил барелеф на Апостола. Създадената от него фондация е построила църквата “Св. Георги Победоносец” в Якоруда.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Пречистване на отпадни води