Велинград - online - Местните данъци, такси и патенти без увеличение 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Местните данъци, такси и патенти без увеличение
Публикувано 2008-02-19 09:56:36 от Темпо

Общинският съвет прие Наредба за определяне размера на местните данъци. С нея се фиксират дължимите суми за данъците върху недвижимите имоти, наследствата, придобиване на имущество, превозни средства и патентните данъци, които от 2008 г. за първи път се определят от общините. При всички изброени данъци няма увеличение и те запазват миналогодишните си стойности. Същото се отнася и за такса смет, за която съветниците решиха да удължат срока за първата и втора вноска от 31 март до 30 юни. При патентите има дори намаление и то е за частните квартири и най-малките хотели: те ще плащат според местонахождението си 25, 50 или 100 лева годишен патентен данък.
И ако тези данъци и такси бяха гласувани с пълно единодушие, при обсъждането на таксите за технически услуги се стигна до напълно противоположни мнения и то в рамките на обособилото се мнозинство от 16 съветници. Мнозинството се разцепи за първи път, като ВМРО гласува заедно с ДПС и БЗНС и така новият размер на таксите за технически услуги не бе приет.
В самото начало на дебата по тази точка кметът Иван Лебанов подчерта, че по-високите такси засягат юридическите лица. Таксите за обикновените граждани, които ще строят жилища, са по-ниски и така общината провежда своята социална политика. Главният архитект Тодор Енев разясни, че за издаване на разрешително за строеж на еднофамилно жилище общината иска такса от 1 лев/кв.м. и посочи за сравнение, че в Пазарджик за същата услуга цената е между 3 и 6 лева според района. Завишават се таксите за строеж на хотели, апартаменти, търговски сгради. В момента инвеститор на такъв обект плаща на община Велинград 1600 лева за разрешително и АКТ 16, а получава милиони. Арх. Енев приведе примери за общини, които вкарват за инвеститорите и такса за инфраструктура, каквато практика във Велинград не съществува. Инфлацията за 2007 г. е над 12%, а таксите са на старото равнище, напомни главният счетоводител Христо Савов.
Против по-високите такси се изказаха съветниците от ДПС, които определехи повишението като шоково. Същата позиция зае и групата на ВМРО, като Александър Гагов настоя, че моментът не е избран правилно. Велинград е на ръба дали да се инвестира тук и затова трябва първо да станем актуални, инвеститорите да дойдат тук, а не да убиваме инициативата в зародиш. Как ще се пълни бюджетът на общината, няма пари нито за озеленяване, нито за строителната програма, а цените на услугите не са пипани 4-5 години, опонира му Златко Златанов. От името на Зелена България той подкрепи предложениета на администрацията и обобщи: “Който строи, има пари!”.
С 13 гласа “за”, 8 “против” и 7 “въздържали се” предложението за повишение на таксите за техническите услуги не бе прието. Коментарът на кмета Иван Лебанов бе, че в това гласуване прозират икономически интереси на хора, които ще строят и много обичат земеделските земи, на които сменят предназначението. Бъдещето на Велинград не са стопански постройки и аграрно производство, а хотелите, отговори Ал. Гагов, чиято фирма на същата сесия получи право за прекарване на водопровод за топла минерална вода за бъдещ хотел.
Съветниците са продължили да спорят по горещата тема и след сесията. На дадената от председателството на следващия ден пресконференция Борис Голомехов обяви, че са стигнали до идея за райониране и ще се постигне компромис там, където няма изградена инфраструктура, таксите да са по-ниски. Не искаме да се конфронтираме, искаме да работим, ще ни се мнозинството дори да е по-голямо и затова сме отворени към всички политически групи за консултации, подчерта председателят на Общинския съвет. Няма да има пропукване на мнозинството, то остава, каза Екатерина Каферинова, която също очаква след взаимни компромиси новите по-високи такси все пак да бъдат приети на следваща сесия.
Елена Баева

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола


Тоника - Велинград , производтво на билков чай