Велинград - online - Живко Сахатчиев:Родопите се обезбългаряват с мълчаливото съгласие на политически 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com

Продава /наем офиси

Даралl EООД


За Велинград
· Начало
· История
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Tuesday, September 11
· Започва строителството на нова детска градина в Драгиново
· Съединението, което ни прави горди българи
· Първа копка на зала-мечта в НПГГС „Христо Ботев“
· Кметът се извини за загражденията по време на концерта
· КРИМИ ХРОНИКА 11.09.18
· Ловно-рибарското дружество във Велинград уверено крачи през три века
· Търсят се над 20 учители
· Кой развя велинградски байряк на връх Монблан
· Малки обяви: 11.09.18
· Житейски път, достоен за пример
· “Звънче” стигна “До върха на планината” в Португалия
· Приз от „Пусть всегда будет солнце“
· Георги Сейменов сред най-бързите плувци-ветерани в Европа
· „Чепинец” се завърна на победния път
· ПОЩА: Велосипедисти сигнализират за дупки по пътя Дорково - Дъново
· Три дни летни ски на Юндола
Tuesday, September 04
· СЕДМИЧЕН ОБЕКТИВ 04.09.18
· Велинград отпразнува юбилеи и придобивки
· По статуята посрещат
· Финален щурм за ремонта на центъра

Живко Сахатчиев:Родопите се обезбългаряват с мълчаливото съгласие на политически
Публикувано 2008-02-26 09:22:48 от Темпо

Думите на Николай Хайтов “Изтървем ли България, изтървали сме всичко!” много точно обобщават онова, което дойде да каже пред велинградска публика Живко Сахатчиев. Срещата с родения в Якоруда краевед бе организирана от Съюза за защита на Родопите - Велинград и се проведе в изпълнената с хора голяма зала на общината на 23 февруари. Сред присъстващите бяха лидерите на БСП и ВМРО Т. Пачалов и В. Еличин, зам.председатели на Общински съвет Велинград. Гостът бе определен от председателя на Съюза за защита на Родопите Георги Пашов като кристален патриот и достоен единствен носител на националния приз “Балканджи Йово”. Новата книга на Живко Сахатчиев “Якоруда, българската драма” бе представена от Костадин Ушев, секретар на Съюза за защита на Родопите. Г-н Ушев припомни годините, в които Ж. Сахтчиев учи в гимназията във Велинград, преди през 1949 г. семейството му да бъде изселено. Много прецизно К. Ушев открои имената на свързаните с Чепинско многобройни якорудски родове и герои. Изтъкна безспорните научни и художествени достойнства на книгата, с която българското краезнание може да се гордее и нареди автора до краеведи като Николай Хайтов и Иван Дивизиев. Живко Сахатчиев прикова вниманието на аудиторията с разказ за случващото се сега в Якоруда: турцизация на българите мохамедани и обезбългаряване на Родопите. Той обясни, че главната цел на книгата му е управляващите да вземат мерки, докато не е станало непоправимо късно. “В Западните Родопи Ахмед Доган се чувства като господар. Властта в Якоруда е изцяло на ДПС, българската държавна власт се използва за турцизация на българите”, каза Ж. Сахатчиев. Приведени бяха редица конкретни примери за налагане на имена на хора; за издигането на 7 джамии в община Якоруда, в които се водят курсове за деца и идва да ги изпитва лично ректорът на Ислямската духовна академия от Турция; за побратимяването на малка Якоруда с огромния мегаполис Истанбул; за издълбаните по училищните чинове полумесеци, минарета и антибългарски надписи наред с избодени с пергел очи на Левски в учебници; за разпространявани брошури и видеокасети с призиви за свещена война срещу християнството; за два пъти бутания кръст на купола на църквата “Св. Георги”. Авторът цитира данни от последното преброяване като доказателство за пълзяща турцизация в Родопите, прибавяйки към това и болката на своя приятел отец Боян Саръев, според когото и българската православна църква не работи достатъчно.
Г-н Сахатчиев отправи тежки упреци не само към лидера на ДПС Ахмед Доган, но и към президента Георги Първанов. Какво иска да каже нашият президент и чии интереси защитава, когато награждава Доган с най-високото българско отличие - ордена “Стара планина”, попита г-н Сахатчиев. Той обобщи, че “всичко случващо се в Родопите е с мълчаливото съгласие на нашия жалък политически елит, състоящ се от чужденци - в управляващия триумвират няма българин”, подчерта гостът. И прогнозира, че Родопите могат да бъдат сполетени от съдбата на Косово, защото българите масово напускат.
По реакциите на хората в залата ясно се видя, че темата е болезнена и за велинградчани. Велинград не е Якоруда, каза Борис Кюркчиев, според когото много трябва да се работи, за да се избегнат злобата и омразата, раждащи също злоба и омраза. Цветка Щерянова предложи събранието да излъчи делегация, която да запознае с изложените факти лично президента. На това обаче Живко Сахатчиев отговори, че не бива да се забравя, че проблемите са много по-сложни и са замесени външни сили, осигуряващи подкрепа за случващото се в Родопите. Срещата с Живко Сахтчиев несъмнено провокира сериозен обществен дебат. Сега идва ред не само на отзвук, но и на наложителна реакция по изговорените национални проблеми.
Елена Баева

 
SPA Hotel-Olympic

Недвижими имоти


Къща за гости Bumerang


Вашата реклама в Интернет
Изработване на реклама, ефективна рекламна стратегия , публикуване на вашата реклама в този сайт.
Тел. 0876521487

Минерали-М Велинград

Вила


Мебели от масив

Тоника - Велинград , производтво на билков чай