Велинград - online - Дарението на леля Цвета поднася изненади 
Велинград - online
Всичко за Велинград
info@velingrad.com
Вила "Julie" - Юндола


Вила "Марина ливада"

Минерали-М Велинград

Мебели от масив

За Велинград
· Начало
· Карта на Велинград
· История
· Обяви
· Снимки
· Стария Велинград
· Хотели
· Недвижими имоти
. Квартири във Велинград
· Ресторанти
· Фирми
· Мебели от Велинград
· Минерални извори
· Минерални бани
· Минерални басейни
· Културно наследство

Casino PALMS


Techno Poker Club

Дарението на леля Цвета поднася изненади
Публикувано 2008-02-26 09:24:40 от Темпо

Голямото дарение на Цвета Дамянова-Шуманова не спира да поднася изненади. Стандартна инвентаризация на картините, дарени от живялата дълги години в САЩ велинградчанка, преди дни разкри нова находка. Цвета Дамянова е изпращала картини от САЩ в България през 70-те години на миналия век. В някои от тези творби наскоро бяха намерени американски вестници, използвани като подложка на задната страна на картината. Мариаяна Гъркова, специалист към Националния дарителски фонд “13 века България” във Велинград, е открила няколко броя на местен вестник от американския град Гленфийлд от 1966 г. Интересно е, че в един от броевете има статия от мисис Джонсън - име, с което е била известна в САЩ Цвета Дамянова. Статията разказва как студенти от Спрингфийлд изпълняват фолклорни песни. Възможно е по този начин г-жа Дамянова да е изпращала в родината си нелегално американски вестници, предполага М. Гъркова.
Още по-интригуваща находка е направената от вестници по технологията папиемаше мъжка глава. В долната част на творбата е американски вестник, в който е отпечатана статия за Георги Джагаров - поет и функционер на тогавашната БКП.
Творбата от папиемаше и вестниците, открити на задната страна на картините, ще бъдат предадени на експертите на фонд “13 века България”, които може би ще се натъкнат на още неизвестни факти за дарението на Цвета Дамянова-Шуманова.
Темпо

 
Къща за гости Bumerang


SPA Hotel-Olympic

Линкове
Техно покер клуб
Колекция от Линкове
Български портал
Всичко за вашата сватба
BikeArea-Велинград
Ротари клуб Велинград
ЦДГ-"Детски Рай"
Архив с новини
Подаръци
Легла от масив

Недвижими имоти "Здравец"


Вила "Арония" - Юндола